Šest postupaka ocjene sporazuma proizvođača i trgovaca

Bez autora
Jul 10 2013

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je šest postupaka ocjene sporazuma između nekoliko proizvođača i trgovaca, a u kojima spornima smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda. Agencija je na temelju saznanja iz istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj pokrenula šest postupaka ocjena sporazuma između - Dukata i Konzuma, Kraša i Narodnoga trgovačkog lanca, Kutjeva i KTC-a iz Križevaca, Carlsberga i KTC-a, Vira i Konzuma te Vira i Stridon-prometa iz Dugog Sela. Agencija spornima smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda, čime se ograničava pravo kupca (trgovca) da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda, što predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja. Uz to, u nekim ugovorima postoje odredbe koje bi mogle predstavljati teritorijalno ograničenje prodaje, što također predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja.

Šest postupaka ocjene sporazuma proizvođača i trgovacaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je šest postupaka ocjene sporazuma između nekoliko proizvođača i trgovaca, a u kojima spornima smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda.

Agencija je na temelju saznanja iz istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj pokrenula šest postupaka ocjena sporazuma između - Dukata i Konzuma, Kraša i Narodnoga trgovačkog lanca, Kutjeva i KTC-a iz Križevaca, Carlsberga i KTC-a, Vira i Konzuma te Vira i Stridon-prometa iz Dugog Sela.

Agencija spornima smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda, čime se ograničava pravo kupca (trgovca) da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda, što predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja. Uz to, u nekim ugovorima postoje odredbe koje bi mogle predstavljati teritorijalno ograničenje prodaje, što također predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja, ističu iz AZTN-a.

Agencija najavljuje da će, u sklopu postupaka, analizirati i ugovorne odredbe koje se u pojedinim ugovorima odnose na rabatnu politiku, bonuse i naknade, kako bi se utvrdilo jesu li one u skladu s člankom 8., stavkom 1., točkom 5. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Tim se člankom zabranjuju sporazumi kojima se uvjetuje sklapanje ugovora prihvaćanjem od drugih ugovornih strana dodatnih obveza, koje po svojoj prirodi ili običajima u trgovini nisu u vezi s predmetom tih ugovora, objašnjavaju iz Agencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik