Slobodne zone su oslonac za privlačenje stranih investicija

Bez autora
Jun 23 2013

Strategija privlačenja stranih investicija, neophodnih srpskoj privredi, veliku pažnju poklanja poslovanju u slobodnim zonama. U Srbiji danas ima jedanaest slobodnih zona - Pirot, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Šabac, Kragujevac, Užice, Smederevo, Jug, Kruševac i Svilajnac.Raspoloživi podaci govore o intenzivnom rastu privrednih aktivnosti i broja zona u prethodnim godinama. Predviđa se da će slobodne zone ove godine ostvariti promet od preko dve milijarde evra, dok će 2015. godine u zonama raditi oko 16.000 radnika.

Slobodne zone su oslonac za privlačenje stranih investicijaStrategija privlačenja stranih investicija, neophodnih srpskoj privredi, veliku pažnju poklanja poslovanju u slobodnim zonama.

U Srbiji danas ima jedanaest slobodnih zona - Pirot, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Šabac, Kragujevac, Užice, Smederevo, Jug, Kruševac i Svilajnac.

Raspoloživi podaci govore o intenzivnom rastu privrednih aktivnosti i broja zona u prethodnim godinama. Predviđa se da će slobodne zone ove godine ostvariti promet od preko dve milijarde evra, dok će 2015. godine u zonama raditi oko 16.000 radnika. Slobodne zone su alat privrednog razvoja, ali se dobri rezultati poslovanja zona tek očekuju, navodi Privredna komora Srbije.

Prema Zakonu o slobodnim zonama, koji je donet 2006. godine, uvoz i izvoz robe i usluga iz slobodne zone i u slobodnu zonu su slobodni. Na uvezeni repromaterijal za robu namenjenu izvozu ne plaća se carina, porez na dodatu vrednost (PDV), niti druge uvozne dažbine, a na uvezenu opremu, mašine i građevinski materijal ne plaća se carina.

Uvedeni su još neki instrumenti podsticanja. Na nacionalnom nivou tu su finansijski podsticaji iz budžeta ili oslobađanje od poreza na dobit od početka 2012. godine, dok je na lokalnom nivou na snazi oslobađanje od lokalnih taksi, povoljan ili praktično besplatan zakup uređenog građevinskog zemljišta, skraćene procedure... Formirane su i posebne kompanije za upravljanje svakom od slobodnih zona. Zone predstavljaju infrastrukturno opremljeno zemljište na kome vlada dodatno garantuje stimulativan režim poslovanja.

Podsećamo da je slobodna zona Pirot nedavno proglašena jednom od 50 najboljih u svetu po kriterijumima Financial Times-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik