Slovenski potrošači lošije raspoloženi na početku godine

Bez autora
Jan 24 2023

Raspoloženje slovenskih potrošača na početku godine nešto je lošije, pokazalo je istraživanje Državnog zavoda za statistiku.

Indeks povjerenja potrošača pao je u siječnju za četiri postotna boda nakon tri mjeseca rasta i bio je 13 postotnih bodova ispod dugogodišnjeg prosjeka, kažu statističari. Pad je zabilježen i na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini sve četiri komponente ovog pokazatelja pogoršale su se: trenutna financijska situacija u kućanstvu za šest postotnih bodova, dok su ostali pokazatelji - očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu, glede ekonomske situacije u zemlji i glede velikih kupnji. - svaki za tri postotna boda evidentiran u zavodu za statistiku.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj vrijednost pokazatelja povjerenja potrošača smanjena je za 11 postotnih bodova.

I na godišnjoj razini pogoršale su se sve četiri komponente ovog pokazatelja, i to trenutna financijska situacija u kućanstvu za 13 postotnih bodova, očekivanje glede ekonomske situacije u zemlji također za 13 postotnih bodova, očekivanje glede veće kupnje za 11 postotnih bodova. bodova i očekivanja u pogledu financijske bilance kućanstva za šest postotnih bodova.

Kako ističu statističari, među ostalim, očekivanja potrošača u vezi s renoviranjem i kupnjom stana su se poboljšala, dok su očekivanja u vezi s kupnjom ili gradnjom stanova pogoršana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik