Socijalna korpa: U akciji učestvuje sedam trgovinskih lanaca

Bez autora
Apr 08 2013

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić je objasnio da uvođenje socijalne korpe nije populistički potez i da država ne reguliše cene na tržištu, već da ta akcija pokazuje društveno odgovorno poslovanje kompanija. Ovo je pokušaj da se u uslovima ekonomske i socijalne krize obezbede namirnice po što pristupačnijim cenama.Država i Vlada izvukle su se iz koncepta socijalne korpe, da ne bi bili tuženi za populizam i ostavili kompanijama da promovišu društvenu odgovornost, a taj koncept odgovara i trgovcima i potrošačima.

Socijalna korpa: U akciji učestvuje sedam trgovinskih lanacaPotpredsednik Vlade Rasim Ljajić je objasnio da uvođenje socijalne korpe nije populistički potez i da država ne reguliše cene na tržištu, već da ta akcija pokazuje društveno odgovorno poslovanje kompanija.

Ovo je pokušaj da se u uslovima ekonomske i socijalne krize obezbede namirnice po što pristupačnijim cenama, rekao je Ljajić. On je naglasio da su se država i Vlada izvukle iz koncepta socijalne korpe, da ne bi bili tuženi za populizam i ostavili kompanijama da promovišu društvenu odgovornost, a kako je naveo, taj koncept odgovara i trgovcima i potrošačima.

Kako je ocenio, trgovci su na ovaj način povećali promet, za neke robe i do 30 posto, a potrošači su dobili niže cene.

Prema njegovim rečima, država će na srednji rok raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, jačanju konkurencije i dovođenju novih trgovinskih lanaca.

Ljajić je naveo da se za sada za učešće u socijalnoj korpi, koje je dobrovoljno, prijavilo sedam trgovinskih lanaca i devet proizvođača, a da se pregovara sa još dva trgovca.

Trgovinski lanci ponudili su od početka aprila u svojim radnjama proizvode iz socijalne korpe po cenama nižim i do 30 posto za određene proizvode prehrane i kućne hemije.

Ljajić je rekao i da je pre nekoliko dana razgovarao sa predstavnicima švedskog proizvođača nameštaja IKEA, koji planira da otvara robne kuće u Srbiji, i da je dogovoreno da oni sami saopšte kad i na koji način kreću da posluju u Srbiji.

Evidentno je da će oni početi da rade u Srbiji, a sami će obavestiti javnost kada će to biti, rekao je Ljajić.

On je rekao da za sada nema nikakvih prepreka za to i da im država pruža svu logističku podršku da dobiju sva potrebna dokumenta, kao i da taj procec teče nesmetano.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik