Srbija spremna da uvede kontramere Makedoniji

Bez autora
Aug 08 2013

Srbija će morati da uvede kontramere Makedoniji, ukoliko u narednih 10 dana ta zemlja ne ukine spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice i brašna. Pomoćnica ministra za multilateralnu i regionalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, Bojana Todorović, izjavila je da ako se ne vidi da Makedonija ide ka ukidanju mere kojom ograničava uvoz pšenice i brašna, razmotriće se uvođenje kontramera. Vlada Srbije nije imala zvaničnih kontakata sa Vladom Makedonije, ali su, kao je istakla Bojana Todorović, kroz štampu pratili šta se događa u toj zemlji i u ovom momentu izgleda da Vlada Makedonije nije na putu ka ukidanju ove mere. Mere će se odrediti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, a mogle bi da se odnose na izvoz sezonskog voća i povrća.

Srbija spremna da uvede kontramere MakedonijiSrbija će morati da uvede kontramere Makedoniji, ukoliko u narednih 10 dana ta zemlja ne ukine spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice i brašna, izjavila je danas Tanjugu pomoćnica ministra za multilateralnu i regionalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, Bojana Todorović.

Ako ne vidimo da Makedonija ide ka ukidanju mere kojom ograničava uvoz pšenice i brašna, mi ćemo razmotriti uvođenje kontramera, rekla je Todorović.

Ona je dodala da Vlada Srbije nije imala zvaničnih kontakata sa Vladom Makedonije, ali da su kroz štampu pratili šta se događa u toj zemlji i da u ovom momentu izgleda da Vlada Makedonije nije na putu ka ukidanju ove mere.

Kako je rekla, mere će se odrediti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, a mogle bi da se odnose na izvoz sezonskog voća i povrća.

Namera Srbije je da zaštiti domaće proizvođače, a ne da ulazi u veliki konflikt, ali međunarodne obaveze se moraju poštovati. Mi smo na to spremni, ali očekujemo isto i od svih trgovinskih partnera, precizirala je Todorović.

Ona je izrazila očekivanje da će makedonska vlada ukinuti spornu uredbu i da Srbija neće doći u situaciju da uvodi kontramere.

Podsetila je, takođe, da su na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice CEFTE izvršile pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u razumnom vremenskom roku.

Taj rok nije preciziran, ali se može smatrati da je to rok od mesec do mesec i po dana, jer se radi o sezonskom proizvodu, navela je Todorović.

Ona je dodala da Makedonija u početku nije želela da prihvati zaključke koje su sve članice predlagale, ali da se na kraju, ipak, obavezala da ukine spornu meru u razumnom vremenskom periodu.

Sve članice bile su saglasne da je ta uredba suprotna odredbama CEFTE i da se mora ukinuti, kazala je ona.

Zbog sporne mere, kako je ocenila, u Makedoniju se iz Srbije mesečno izvozi dva do tri, a nekada i četiri puta manje pšenice i brašna, nego kada je izvoz slobodan.

Makedonija je zvanično počela da primenjuje meru o ograničenju uvoza pšenica i brašna od 1. jula ove godine. Po toj meri, za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice.

Na sastanku ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim, koji je održan u Skoplju 10. jula, dogovoreno je da se pokrene procedura za izmenu te uredbe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik