Stavljanje uredbe van snage, slobodno formiranje cijena nafte u RS

Bez autora
Aug 06 2020

Vlada Republike Srpske (RS) stavila je danas van snage Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

- Formiranje cijena u narednom periodu bit će na tržišnim osnovama – rekao je entitetski premijer Radovan Višković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ističući da ne očekuje poremećaje, niti značajne udare po pitanju cijene naftih derivata, koje su u ovom momentu stabilne na svjetskom tržištu.

Razlog za propisivanje ranije mjere je bila prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima.

Uredba je bila na snazi s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta u periodu proglašenog vanrednog stanja u RS, usljed pandemije izazvane virusom korona.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada je donijela odluku o finansiranju i projektovanju dionice autoputa Brčko-Bijeljina-Rača, vrijednosti oko 750 miliona KM.

Višković je istakao da je projekt podijeljen u dva lota, jer će Srbija izdvojiti oko 100 miliona eura za dionicu Rača-Bijeljina.

Usvojena je i informacija o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u tom bh.entitetu.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2020. godini pod povrtlarskim kulturama je zasijano oko 1.000 ha obradivih površina više nego prethodne godine, a s obzirom na povoljne agroekološke uslove za rast i razvoj povrtarskih kultura, zabilježen je povećan prinos, a samim tim pojavili su se i tržišni viškovi povrća.

S ciljem stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, iz Kompenzacionog fonda RS bit će obezbijeđeno 2.000.000 KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova proizvedenog povrća u RS, rekao je Višković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik