Štižu nova ulaganja u Luku Šamac

Bez autora
Sep 19 2011

U "Luci" Šamac, koja je jedina luka u Republici Srpskoj otvorena za saobraćaj, u prvih šest mjeseci ove godine iz brodova je pretovareno 17.821.924 tone robe, dok je u cijeloj 2010. godini pretovareno 7.070.837 tona robe pristigle vodnim putem. Promet pretovara u ovoj luci raste, iako taj promet još nije dostigao obim prometa koji je ostvaren 2008. godine. Međutim, u odnosu na prošlu godinu, obim prometa je znatno povećan. U planu je i proširivanje kapaciteta "Luke", te će dio sredstava Svjetske banke, koje bi BiH trebalo da dobije 2013. godine biti uložen za osposobljavanje većeg dijela rijeke Save. S ciljem većeg korišćenja vodnog saobraćaja na prostorima jugoistočne Evrope akcenat je stavljen na modernizaciju plovnih puteva, tako da je Svjetska banka odobrila značajna sredstva za osavremenjavanje plovnog toka na Savi. "Luka" Šamac osposobljena je i za noćni rad. Iako prevoz robe vodnim putevima predstavlja najpovoljniji i najisplativiji vid saobraćaja, trenutno je, usljed zapuštenosti i neuređenosti plovnog puta Save, prevoz robe i putnika daleko ispod nivoa ostvarenog devedesetih godina prošlog vijeka.

Štižu nova ulaganja u Luku ŠamacU "Luci" Šamac, koja je jedina luka u Republici Srpskoj otvorena za saobraćaj, u prvih šest mjeseci ove godine iz brodova je pretovareno 17.821.924 tone robe, dok je u cijeloj 2010. godini pretovareno 7.070.837 tona robe pristigle vodnim putem.

Istakao je to juče ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prilikom posjete "Luci" Šamac i najavio nova ulaganja u "Luku".

- Promet pretovara u ovoj luci raste, iako taj promet još nije dostigao obim prometa koji je ostvaren 2008. godine. Međutim, u odnosu na prošlu godinu, obim prometa je znatno povećan - istakao je Čubrilović.

Dodao je da je u planu i proširivanje kapaciteta "Luke", te da će dio sredstava Svjetske banke, koje bi BiH trebalo da dobije 2013. godine biti uložen za osposobljavanje većeg dijela rijeke Save.

- S ciljem većeg korišćenja vodnog saobraćaja na prostorima jugoistočne Evrope akcenat je stavljen na modernizaciju plovnih puteva, tako da je Svjetska banka odobrila značajna sredstva za osavremenjavanje plovnog toka na Savi - naglasio je Čubrilović.

Napomenuo je da je "Luka" Šamac osposobljena i za noćni rad.

Prilikom Čubrilovićeve posjete istaknuto je da je, iako prevoz robe vodnim putevima predstavlja najpovoljniji i najisplativiji vid saobraćaja, trenutno, usljed zapuštenosti i neuređenosti plovnog puta Save, prevoz robe i putnika daleko ispod nivoa ostvarenog devedesetih godina prošlog vijeka.

U 2010. godini u RS je bilo 26 riječnih brodova i 532 čamca, pretovar robe se obavljao u "Luci" Šamac i pristaništu u Rafineriji Brod, a prevoz putnika se obavljao samo na skelskim poprečnim prelazima u Srpcu i Crnjeljevcu kod Bijeljine.

U 2011. godini ostala su četiri tovarišta i dvije lokacije za eksploataciju riječnih nanosa kojima nisu istekle saobraćajne saglasnosti.

Minić

Nedeljko Čubrilović je tokom posjete Šamcu razgovarao i sa načelnikom ove opštine Savom Minićem.

- Proširivanje luke predstavljalo bi značajan pomak za razvoj opštine - naglasio je Minić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik