Svaki peti proizvod nije pravilno deklarisan

Bez autora
Sep 12 2013

Dobar deo prehrambenih proizvoda, koji se prodaju na rafovima širom zemlje nije pravilno deklarisan, pokazali su rezultati istraživanja, koje je sprovela organizacija IHIS Nutricionizam, članica Naučno tehnološkog parka „Zemun“. Naime, analiza kaže da 66 odsto deklaracija namirnica je usklađeno sa srpskim, ili evropskim propisima, a 21 odsto prehrambenih proizvoda, na svojim etiketama, nije ispoštovalo ni jedne ni druge propise. Ovo istraživanje je obavljeno na 2.500 prehrambenih proizvoda koji su podeljeni u devet kategorija - ulja i margarini, hleb i peciva, žita za doručak, slatki konditori, slani konditori, bezalkoholna pića, suplementi, mlečni proizvodi i takozvani specijalni proizvodi.

Svaki peti proizvod nije pravilno deklarisanDobar deo prehrambenih proizvoda, koji se prodaju na rafovima širom zemlje nije pravilno deklarisan, pokazali su rezultati istraživanja, koje je sprovela organizacija IHIS Nutricionizam, članica Naučno tehnološkog parka „Zemun“.

Naime, analiza kaže da 66 odsto deklaracija namirnica je usklađeno sa srpskim, ili evropskim propisima, a 21 odsto prehrambenih proizvoda, na svojim etiketama, nije ispoštovalo ni jedne ni druge propise.

Ovo istraživanje je obavljeno na 2.500 prehrambenih proizvoda koji su podeljeni u devet kategorija - ulja i margarini, hleb i peciva, žita za doručak, slatki konditori, slani konditori, bezalkoholna pića, suplementi, mlečni proizvodi i takozvani specijalni proizvodi.

- U EU deklaracija ne služi kao nešto što je potrebno ispuniti zbog inspekcije, već isključivo kao prostor koji treba stručno i naučno napisati, kako bi se potrošač lakše odlučio za kupovinu baš tog proizvoda - objasnila je Danica Zarić, direktorka organizacije.

- Stiče se utisak da domaći proizvođači ili ne znaju da deklarišu proizvode, ili namerno varaju potrošače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik