Sve slabija prodaja mesa

Bez autora
Sep 05 2011

Prodaja svežeg mesa u domaćim marketima opala je za petinu, što je, nažalost, jedini uzrok dobre ponude, ali i stabilne cene ove namirnice. Pojedini proizvođači najavili su čak i pojeftinjenje svinjskog mesa za pet do 10 odsto, ali najtraženije i ujedno najjeftinije, pileće meso nedavno je poskupelo za isti postotak. Za kilogram svinjskog buta u radnjama treba izdvojiti 380 do 460, a piletine prosečnih 260 dinara. Ne očekuje se povećanje cena mesa u narednom periodu, trenutno cena žive vage farmskih svinja je oko 150 dinara za kilogram, a bikova oko 220. Što se tiče uvoza kod svinjskog mesa se kreće na nivou prošlogodišnjeg proseka i do sada je uvezeno oko 3.500 tona. Inače, uvoz mesa je slobodan i cena u okruženju diktira koliko će biti uvezeno mesa. Uglavnom se meso kupuje u Nemačkoj i Belgiji, pre svega zamrznuta svinjska plećka za potrebe prerade i proizvodnje mesnih prerađevina u srpskim industrijama mesa. Iako se ranije najavljivalo da će u septembru poskupeti meso, zasada nema najava dobavljača, dok se očekuje da čak pojedine kategorije mesa i pojeftine.

Sve slabija prodaja mesaProdaja svežeg mesa u domaćim marketima opala je za petinu, što je, nažalost, jedini uzrok dobre ponude, ali i stabilne cene ove namirnice.

Pojedini proizvođači najavili su čak i pojeftinjenje svinjskog mesa za pet do 10 odsto, ali najtraženije i ujedno najjeftinije, pileće meso nedavno je poskupelo za isti postotak.

Za kilogram svinjskog buta u radnjama treba izdvojiti 380 do 460, a piletine prosečnih 260 dinara.

- Ne očekuje se povećanje cena mesa u narednom periodu, trenutno cena žive vage farmskih svinja je oko 150 dinara za kilogram, a bikova oko 220 - kaže za „Novosti“ Nenad Budimović, savetnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS.

- Što se tiče uvoza kod svinjskog mesa se kreće na nivou prošlogodišnjeg proseka i do sada je uvezeno oko 3.500 tona. Inače, uvoz mesa je slobodan i cena u okruženju diktira koliko će biti uvezeno mesa.

Budimović dodaje da se uglavnom meso kupuje u Nemačkoj i Belgiji, pre svega zamrznuta svinjska plećka za potrebe prerade i proizvodnje mesnih prerađevina u srpskim industrijama mesa.

- Iako se ranije najavljivalo da će u septembru poskupeti meso, zasada nema najava dobavljača - tvrde u vodećim trgovinskim kućama, dodajući da se očekuje da čak pojedine kategorije mesa i pojeftine.

Ni u „Merkatoru“ ne očekuju promene cenovnika svežeg junećeg i svinjskog mesa. U ovoj trgovinskoj kući tvrde da su obezbedili dovoljne količine mesa, a od početka poslovanja u Srbiji, snabdeva se isključivo mesom domaćih proizvođača.

Približavanje cene piletine i svinjetine stručnjaci tumače kao trenutnu pojavu, jer je kažu „tražnja za pilećim mesom stalna, dok je kod skupljeg svinjskog smanjena“.

- Uzrok poskupljenja pilećeg mesa je veća potražnja za tom kategorijom mesa - objašnjava Budimović.

- Sve više se troši, a još je jeftinije od drugih kategorija, a naročito od junećeg i telećeg, lakše se priprema, i zauzima značajno mesto u domaćoj potrošnji.

Veći uvoz

Kao i svake godine, ponuda tovljenika u ovom periodu je lošija, što je dovelo do rasta cena žive mere.

- Bez obzira na to što je došlo do pada cena osnovnih sirovina za ishranu stoke, kao što je kukuruz, na tržištu će i dalje biti manjak tovljenika, pa se očekuje pojačan uvoz mesa u narednom periodu, kao i novi rast cena mesa i prerađevina od mesa - ističe Davor Jovljević, direktor prodaje i marketinga industrije mesa „Topola“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik