Trgovinski sporazum sa Britanijom možda već od 20. maja

Privremena primena Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji potpisanog između Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, može se očekivati od 20. maja, ali za potvrdu ove informacije neophodno je sačekati sledeću nedelju, rečeno je danas na onlajn konferenciji koju je organizovala Privredna komora Srbije.

Pomoćnik ministra trgovine Olivera Jocić, rekla je da su poslednje najave da bi sa privremenom primenom moglo da se počne od 20. maja, što zavisi od parlamentarnih procedura britanske strane, kao i da se potvrda oko toga datuma može očekivati naredne nedelje.

Ona je naglasila da je za sada zvaničan rok za privremenu primenu ranije saopšteni period između kraja maja i početka juna.

Istakla je da u kontaktu kompanijama predlažu da sa ugovoranjem poslova sa britanskim partnerima sačekaju početak privremene primene jer će imati povoljnije uslove.

Dodala je da se sa zaključenim sporazumom trgovinska saradnja vraća na nivo liberalizacije dostignut dok je Velika Britanija bila članica EU.

Odgovarajući na pitanja poslovne zajednice, Jocić je rekla da tekst sporazuma u ovoj fazi nije javno dostupan a obe strane mogu da se dogovore da ga učine dostupnim.

Tatjana Stanić iz Ministarstva finansija ocenila je da u ugovorenom režimu trgovine sa Ujedinjenim kraljevstvom nema previše iznenađenja jer se on oslanja na ista pravila kao kada je ta zemlja bila članica EU.

Naglasila je da su drugačije odredbe kada je u pitanju kumulacija porekla proizvoda jer je zbog dokumenata koji je Velika Britanija zaključila sa EU i Turskom sada za Srbiju isključena mogućnosti dijagonalne kumulacije.

Režim porekla ostaje isti kada su u pitanju zemlje CEFTA i EFTA sporazuma gde će biti moguća dijagonalna kumulacija.

Ona je istakla da Srbija primenu potpisanog sporazuma nije započela, pa ne zna koje će poteškoće biti na terenu, ali da ima saznanja iz drugih zemalja regiona da postoje određeni problemi.

Tamara Đuričanin iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istakla je da sporazum omogućava da kvote za izvoz proizvoda iz nadležnosti tog ministarstva budu na nivou učešća Velike Britanije u vreme dok je bila u EU.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da iza potpisanog sporazuma stoji višemesečni naporan.

Dodao je da su kompanije trpele zbog nedostatka sporazuma jer je ambijent saradnje manje povoljan od početka godine.

On je naglasio da je sada najvažnije što je pre moguće doći do implementacije dogovor jer se svaki dan broji i svakog minuta privrednici gube neki novac.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud naglasila je da je proces pregovaranja i zaključivanja sporazuma uspešno okončan i uz podršku premijer Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića.

Ocenila je da je to prilika da dve zemlje koje imaju 184 godine dugu istoriju trgovinske saradnje naprave još jače i bolje veze, fokusirane na budućnost.

Kako je istakla, najvažnije je kakve će rezultate poslovni ljudi stvoriti na osnovu ovog sporazuma.

Predsednik Britansko-srpske privredne komore Dejvid Landsman, sporazum je ocenio kao istorijski i važan dokument koji nudi pozitivnu budućnost odnosa dve zemlje, kroz razvoj biznisa i kompanija.

On je ocenio da Srbija i Velika Britanija imaju široko polje potencijalne saradnje, i dodao da će sporazum doprineti njenom razvoju.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stevan Nikčević za potpisivanje sporazuma naglasio je značaj dogovora dve vlade da se očuva nivo dostignut Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kako bi se trgovina nastavila po istim pravilima.

On je naveo da je ukupno 26 institucija, ministarstava i nezavisnih vladinih agencija učestvovalo u pripremi sporazuma.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Vladimir Marić istakao je značaj ukupnog jačanja dobrih veza Velike Britanije i Srbije.

On je podsetio da je prvi trgovinski sporazum dve države potpisan još u 19. veku, a da su nedavnim potpisivanjem novog dodatno obogaćeni bilateralni odnosi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik