U carinskoj proceduri zarobljeno pet miliona evra

Bez autora
Nov 07 2013

Uvoznicima IT opreme novi propisi iz juna ove godine doneli su dosta nevolja i značajne gubitke, a većina je i dalje nezadovoljna procedurama za dobijanje potrebne dokumentacije. Reč je o dve grupe proizvoda - potrošačkoj IT opremi i o takozvanim "žičnim uređajima", odnosno opremi koja se koristi u instalacijama radio i telekomunikacionih sistema. Za tu vrstu roba zahteva se dodatna papirologija, a visoke cene i meseci čekanja na različite saglasnosti od kojih je neke i nemoguće pribaviti, doveli su uvoznike u situaciju da ili gube poslove i plaćaju kaznene penale zbog propuštenih rokova, ili više nemaju interes da uvoze robu koja je "tehnološki osetljiva" jer zastareva nekad i za nekoliko meseci, a to je upravo vreme koje njihov kontingent provede na granici. Poseban problem je i to što je u momentu donošenja novih propisa Reatel bio jedino sertifikaciono telo koje je moglo da daje saglasnosti, pa je ne samo došlo do "zagušenja" u toj kući, nego su i oni sami propisali dodatna pravila.

U carinskoj proceduri zarobljeno pet miliona evraUvoznicima IT opreme novi propisi iz juna ove godine doneli su dosta nevolja i značajne gubitke, a većina je i dalje nezadovoljna procedurama za dobijanje potrebne dokumentacije. Reč je o dve grupe proizvoda - potrošačkoj IT opremi i o takozvanim "žičnim uređajima", odnosno opremi koja se koristi u instalacijama radio i telekomunikacionih sistema.

Za tu vrstu roba zahteva se dodatna papirologija, a visoke cene i meseci čekanja na različite saglasnosti od kojih je neke i nemoguće pribaviti, doveli su uvoznike u situaciju da ili gube poslove i plaćaju kaznene penale zbog propuštenih rokova, ili više nemaju interes da uvoze robu koja je "tehnološki osetljiva" jer zastareva nekad i za nekoliko meseci, a to je upravo vreme koje njihov kontingent provede na granici. Poseban problem je i to što je u momentu donošenja novih propisa Reatel bio jedino sertifikaciono telo koje je moglo da daje saglasnosti, pa je ne samo došlo do "zagušenja" u toj kući, nego su i oni sami propisali dodatna pravila. Uvoznici smatraju suvišnim i sam zahtev da se proverava usaglašenost sa svetski priznatim standardima, a jedan od problem je i što Ratel za neke proizvode traži tzv. test riport, dokumenta proizvođača koja su fabrička tajna.

Uvoznici se žale i zbog toga što umesto regulatornom telu, potvrdu o usaglašenosti moraju predati na carini, pa je na graničnim prelazima ostala mesecima zarobljena roba u vrednosti od pet miliona evra.

U Ratelu, međutim, tvrde da je procedura za ocenjivanje usaglašenosti ove opreme doneta je u skladu sa pravilnikom koji su, inače sami doneli, kao i da se "postupak u svemu sprovodi u skladu sa navedenom procedurom". Oni zbog zastoja u prometu okrivljuju uvoznike i kažu da oni najčešće dostavljaju nekompletnu dokumenmtaciju.

Jednim delom, uvoznici će moći da odahnu, jer od prošle nedelje osim Ratela, potvrdu o usaglašenosti može da izda i druga ovlašćena sertifikaciona kuća, Kvalitet iz Niša. Takođe, Ministarstvo trgovine najavljuje izmene kojima bi trebalo da pojednostavi ove procedure, ali nije izvesno kada će to stupiti na snagu.

Uvoznici opreme, pak tvrde da svako vađenje dozvole traje dva meseca, a nekada potvrdu ne mogu ni da dobiju.

- Zbog toga smo odustali od uvoza mnogih uređaja, a ta roba nam stoji u Mađarskoj. U junu, kada je doneta odluka, na carini nam je mesec i po dana stajala roba vredna dva miliona dolara, a izgubili smo još oko dva, zbog kašnjenja. Uz to, dobijanje svakog papira mnogo košta, recimo za žičnu opremu je potrebno mišljenje Ministarstva telekomunikacija, gde jedna taksa košta 11.500 dinara za svaki podnesak. Teško je reći koliko smo na gubitku zbog ove uredbe. Sve predugo traje, a za kašnjenje na svakom tenderu plaćamo penale i gubimo ogroman novac. Često smo se susretali sa situacijom da Ministarstvo i Ratel ne mogu da se dogovore oko nadležnosti, pa opet čekamo po mesec dana da se usaglase - kaže za Danas Zoran Marčević iz kompanije RRC, jedne od velikih uvoznika.

U Ministarstvu trgovine ojašnjavaju da su nova pravila usaglašena sa direktivama EU, a da je problem u tome što Srbija još nije članica i ne može da koristi baze podataka zbog čega moraju da se pribavljaju "papirnati" dokazi usaglašenosti. Prema rečima Stefana Lazarevića, državnog sekretara za telekomunikacije, "Ministarstvo trenutno radi na poboljšanju regulatornog okvira kako bi se izbegli problemi".

- Kada je u pitanju uvoz "žične opreme", pravilnik je trenutno u fazi izmene, a razmatramo i mogućnost da se ti elementi oslobode potvrde o usaglašenosti pri uvozu. Ipak, s obzirom da se radi o radio opremi, moramo da budemo oprezni, kako bi zaštitili naše tržište - kaže Lazarević i dodaje da je na sastanku sa Ratelom pokrenuto pitanje kako bi u dogovoru sa EU mogle da se prevaziđu ove barijere i obezbedi nesmetan prolaza robe sa CE znakom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik