U RS najskuplje meso u regionu

Bez autora
Sep 20 2011

Meso, sir, jaja, riba, ulje, masti, šećer, so i pirinač su namirnice koje su poskupjele između tri i 39 odsto u avgustu u RS u odnosu na prethodni mjesec. U istom periodu brašno, povrće, prerađevine od povrća, voće i prerađevine od voća, pojeftinili su između dva i 33 odsto. Kada su u pitanju poskupljenja, došlo je do rasta cijene pilećeg i svinjskog mesa s kostima za tri odsto. U kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi došlo je do poskupljenja sira kačkavalja za četiri odsto, dok su cijene kravljeg mlijeka, jogurta i domaćeg sira na nivou julskih. U avgustu je došlo do poskupljenja jaja za 39 odsto, pa tako jedan komad na pijaci košta 30 feninga, odnosno za marku je moguće kupiti samo troje. Došlo je i do poskupljenja pastrmke za šest odsto, ulja za četiri, masti za sedam, šećera za osam, soli za devet i riže za četiri odsto. Razlog rasta cijena nekih proizvoda je skok cijena sirovina na svjetskom tržištu, na primjer šećera i suncokreta. Primjera radi, kilogram šećera prošle godine u ovom periodu na svjetskom tržištu koštao je 19 centi, a trenutna cijena je 30 centi, što predstavlja rast za 58 odsto.

U RS najskuplje meso u regionuMeso, sir, jaja, riba, ulje, masti, šećer, so i pirinač su namirnice koje su poskupjele između tri i 39 odsto u avgustu u RS u odnosu na prethodni mjesec.

U istom periodu brašno, povrće, prerađevine od povrća, voće i prerađevine od voća, pojeftinili su između dva i 33 odsto. Ovo je pokazala analiza cijena namirnica koje se nalaze u potrošačkoj korpi u avgustu, a koju je radilo Ministarstvo trgovine i turizma RS.

"Kada su u pitanju poskupljenja, došlo je do rasta cijene pilećeg i svinjskog mesa s kostima za tri odsto. U kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi došlo je do poskupljenja sira kačkavalja za četiri odsto, dok su cijene kravljeg mlijeka, jogurta i domaćeg sira na nivou julskih", navode iz Ministarstva.

U avgustu je došlo do poskupljenja jaja za 39 odsto, pa tako jedan komad na pijaci košta 30 feninga, odnosno za marku je moguće kupiti samo troje. Došlo je i do poskupljenja pastrmke za šest odsto, ulja za četiri, masti za sedam, šećera za osam, soli za devet i riže za četiri odsto.

"Razlog rasta cijena nekih proizvoda je skok cijena sirovina na svjetskom tržištu, na primjer šećera i suncokreta. Primjera radi, kilogram šećera prošle godine u ovom periodu na svjetskom tržištu koštao je 19 centi, a trenutna cijena je 30 centi, što predstavlja rast za 58 odsto", istakli su u Ministarstvu.

Cijene hljeba od brašna tip 500 su ostale nepromijenjene, dok je došlo do pojeftinjenja brašna za dva i makarona za šest odsto.

"Kada je u pitanju povrće, zabilježen je značajan pad cijena, tako da su paradajz i paprika jeftiniji za 27, krompir za 14, crni luka za 10, mrkva za osam, cvekla za 17, slatki kupus za 11 i karfiol za 33 odsto, dok su cijene špinata, krastavaca, zamrznutog graška i zamrznutog povrća za đuveč na nivou julskih. Kada su u pitanju cijene voća i prerađevina od voća, došlo je do pada cijene limuna za dva, banana za 13 i breskvi za osam odsto", precizirali su u Ministarstvu.

U udruženjima potrošača kažu da se u narednom periodu može očekivati da dođe do dodatnih poskupljenja pojedinih namirnica s obzirom na loš rod kukuruza.

"Meso je kod nas skuplje nego u zemljama u okruženju, pa je na primjer svinjsko meso u RS skuplje nego u Zagrebu. Ne možemo sada sa sigurnošću reći da li će loš rod kukurza uticati na poskupljenje mesa, to će se znati za mjesec dana", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

On je naveo da se na tržištu RS nalazi manje novca nego prošle godine, zbog čega je manja i kupovna moć građana.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je da su trenutne cijene stoke u odnosu na cijene žitarica premale i da je bavljenje tovom veoma nerentabilno.

"Sada se cijena tovne svinje, na primjer, kreće od tri do 3,2 KM po kilogramu žive vage, bez PDV-a. Takva je cijena i manjih svinja, koje su uvijek bile skuplje od tovnih, ali s obzirom na malu potražnju sada su cijene izjednačene", kazao je Maljčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik