Uloga i značaj zaštite potrošača u BiH u odnosu na region i EU nije na adekvatnom nivou

Bez autora
Mar 17 2013

Prava bh. potrošača se u daleko većoj mjeri krše u odnosu na evropske zemlje, ali je ohrabrujuće da je posljednjih godina osjetan trend da zbog kriznih uslova domaći potrošači sve opreznije troše novac i u daleko većoj mjeri žele da znaju svoja prava prilikom kupovine. Ukazali su to aktivisti domaćih udruženja potrošača, koji su u petak povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava potrošača širom BiH organizovali akcije edukacije građana o njihovim zakonskim pravima prilikom kupovine. Domaći potrošači u odnosu na evropske u daleko manjoj mjeri svjesni su svojih prava, ali je posljednjih godina osjetan veoma dobar trend pomaka na ovom polju. Primjećeno je da se udruženju potrošača BiH svakodnevno obraća sve veći broj građana. Veliki broj njih zbog ekonomski sve težih uslova života ozbiljnije razmišlja o utrošenom novcu i sada u trgovinama primjećuje nepravilnosti na koje ranije nije obraćao pažnju.

Uloga i značaj zaštite potrošača u BiH u odnosu na region i EU nije na adekvatnom nivouPrava bh. potrošača se u daleko većoj mjeri krše u odnosu na evropske zemlje, ali je ohrabrujuće da je posljednjih godina osjetan trend da zbog kriznih uslova domaći potrošači sve opreznije troše novac i u daleko većoj mjeri žele da znaju svoja prava prilikom kupovine.

Ukazali su to aktivisti domaćih udruženja potrošača, koji su u petak povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava potrošača širom BiH organizovali akcije edukacije građana o njihovim zakonskim pravima prilikom kupovine.
 
Murisa Marić, izvršni direktor prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača "Don", ocijenila je kako su domaći potrošači u odnosu na evropske u daleko manjoj mjeri svjesni svojih prava, ali je istakla kako je posljednjih godina osjetan veoma dobar trend pomaka na ovom polju.
 
"Primjećujemo da nam se svakodnevno obraća sve veći broj građana. Mislim da veliki broj njih zbog ekonomski sve težih uslova života ozbiljnije razmišlja o utrošenom novcu i sada u trgovinama primjećuje nepravilnosti na koje ranije nije obraćao pažnju", rekla je Marićeva.
 
Ona je dodala kako se potrošači ovom udruženju najčešće obraćaju zbog nepravilno istaknutih cijena proizvoda na rafama nakon čega prilikom kupovine na kasama budu "zakinuti", ali i zbog isteka rokova prehrambenih proizvoda.
 
Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH, na svečanoj sjednici Savjeta za zaštitu potrošača, održanoj u petak u Sarajevu, rekao je da smatra da su u BiH posljednjih godina učinjeni značajni iskoraci u uvažavanju prava potrošača, te da institucije na svim nivoima sinhronizovano rade na tom planu.
 
Rašidović je rekao da se građani udruženjima potrošača, između ostalog, često žale na hranu koja ulazi na tržište bez propisanih standarda i ukazao na potrebu strože kontrole robe koja ulazi u BiH.
 
"Često se dešava i to da preduzeća koja posluju sa gubicima povećanjem cijene svojih proizvoda nastoje pokriti gubitke. Nezadovoljni smo jer država upravlja preduzećima koja povećanjem cijena proizvoda pokušavaju pokriti svoje gubitke", naveo je Rašidović.
 
Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je kako smatra da uloga i značaj zaštite potrošača u BiH u odnosu na region i EU nije na adekvatnom nivou.
 
"U okviru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uspostavili smo Savjet za zaštitu potrošača kako bismo ovo pitanje značajnije pozicionirali", naveo je Šarović.
 
Dušanka Tegeltija, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS, istakla je da je Međunarodni dan prava potrošača povod za javni protest protiv zloupotreba na tržištu robe i protiv monopolističkog položaja bilo kog pojedinca.
 
"Građani nisu dovoljno upoznati s pravima koja mogu ostvariti ukoliko na bilo koji način budu oštećeni kao potrošači", rekla je Tegeltija i dodala da je u RS prošle godine na snagu stupio Zakon o zaštiti potrošača koji bi u većoj mjeri trebalo da zaštiti građanina kako potrošača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik