Uprava carina: Veći prihodi od akciza i PDV, a manji od carina

Bez autora
Apr 14 2013

Uprava carina je u januaru, februaru i martu ostvarila prihod od 64.503.625 eura, što je 1,91% više nego u istom periodu prošle godine. Povećana je naplata prihoda od akcize za 130,13%. Prošle godine su uvedene akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera što je doprinijelo povećanoj naplati po ovom osnovu. U istom periodu, naplata PDV-a je povećana 2,75%. To jasno pokazuje efekte intenzivirane naplate iz prethodnog perioda, posebno imajući u vidu činjenicu da je uvoz, u odnosu na prošlu godinu, smanjen za 10,04%. Za razliku od akciza i PDV prihod od carina je niži 43,77%. Pristupanjem Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji došlo je do promjene određenih carinskih stopa, radi usaglašavanja, pa su stope za pojedine proizvode smanjene ili svedene na 0%. To je razlog što je prihod po osnovu carine u prva tri mjeseca 2013. godine niži 43,77% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Uprava carina: Veći prihodi od akciza i PDV a manji od carinaUprava carina je u januaru, februaru i martu ostvarila prihod od 64.503.625 eura, što je 1,91% više nego u istom periodu prošle godine.

- Povećana je naplata prihoda od akcize za 130,13%. Prošle godine su uvedene akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera što je doprinijelo povećanoj naplati po ovom osnovu – navodi se u saopštenju Uprave carina.

U istom periodu, naplata PDV-a je, kako navode, povećana 2,75%.

- To jasno pokazuje efekte intenzivirane naplate iz prethodnog perioda, posebno imajući u vidu činjenicu da je uvoz, u odnosu na prošlu godinu, smanjen za 10,04% – objasnili su iz ove institucije.

Za razliku od akciza i PDV prihod od carina je niži 43,77%.

- Pristupanjem Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji došlo je do promjene određenih carinskih stopa, radi usaglašavanja, pa su stope za pojedine proizvode smanjene ili svedene na 0%. To je razlog što je prihod po osnovu carine u prva tri mjeseca 2013. godine niži 43,77% u odnosu na isti prošlogodišnji period – ističu u Upravi carina.

Za tri mjeseca ove godine izdata su 72 prekršajna naloga a oduzeta roba vrijedna 88.515 eura.

- Izdata su 72 prekršajna naloga i podnijeto 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod područnog organa. Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je 72.050 eura. U 29 predmeta je izrečena zaštitna mjera oduzimanja robe u ukupnoj vrijednosti 88.515 eura. Spriječeno je 16 pokušaja krijumčarenja narkotika (oduzeto je 528,65kg opojne druge tipa skank, 100 kg opojne druge marihuana i 12,393kg opojne druge heroin) – saopšteno je u petak iz ove institucije je ocijenjeno da rezultati ostvareni u prva tri mjeseca ove godine pokazuju uspješno ostvarivanje zadataka.

- To su, prvenstveno, unapređenje prakse i stvaranje preduslova za ubrzanje carinskih postupaka, suzbijanje krijumčarenja i drugih carinskih prevara uz efikasnu naplatu budžetskih sredstava, a sve to uz usvajanje standarda EU, Svjetske carinske organizacije i Svjetske trgovinske organizacije – kažu u Carinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik