Usporedba valuacija u preuzimanju Delta Maxija i Mercatora

Bez autora
Jun 24 2013

S obzirom da je Agrokorova kupnja Mercator Grupe i dalje često spominjana tema na ovim prostorima, i mi smo se odlučili još jedanput osvrnuti na tu transakciju, ali ovaj put kroz usporedbu s prodajom Delta Maxi Grupe iz Srbije 2011. Delhaize Grupa, multinacionalni prehrambeni maloprodajni lanac sa sjedištem u Belgiji, 2011. je kupio 100% srbijanske Delta Maxi Grupe za 932,5m eura s uključenim neto dugom od oko 300m eura. Ovom transakcijom Delhaize Grupa je nastavila proboj na tržišta jugoistočne Europe, nakon što je već ranije uspješno (također putem akvizicija) ušla na tržišta Grčke i Rumunjske. S obzirom na tada očekivane rezultate Delte Maxi za 2011., relativna vrijednost transakcije kretala se oko EV/EBITDA = 10,4-11,0x odnosno EV/S = 0,67-0,69x. Agrokor, najveća hrvatska kompanija, dogovorio je kupnju 53% slovenskog maloprodajnog lanca Mercator Grupe od konzorcija prodavatelja koji uključuje najveću slovensku banku Novu Ljubljansku banku, Grupu Pivovarna Laško te Novu kreditnu banku Maribor, između ostalih.

Usporedba valuacija u preuzimanju Delta Maxija i MercatoraS obzirom da je Agrokorova kupnja Mercator Grupe i dalje često spominjana tema na ovim prostorima, i mi smo se odlučili još jedanput osvrnuti na tu transakciju, ali ovaj put kroz usporedbu s prodajom Delta Maxi Grupe iz Srbije 2011.

Delhaize Grupa, multinacionalni prehrambeni maloprodajni lanac sa sjedištem u Belgiji, 2011. je kupio 100% srbijanske Delta Maxi Grupe za 932,5m EUR s uključenim neto dugom od oko 300m eura. Ovom transakcijom Delhaize Grupa je nastavila proboj na tržišta jugoistočne Europe, nakon što je već ranije uspješno (također putem akvizicija) ušla na tržišta Grčke i Rumunjske. S obzirom na tada očekivane rezultate Delte Maxi za 2011., relativna vrijednost transakcije kretala se oko EV/EBITDA = 10,4-11,0x odnosno EV/S = 0,67-0,69x.

Agrokor, najveća hrvatska kompanija, dogovorio je kupnju 53% slovenskog maloprodajnog lanca Mercator Grupe od konzorcija prodavatelja koji uključuje najveću slovensku banku Novu Ljubljansku banku, Grupu Pivovarna Laško te Novu kreditnu banku Maribor, između ostalih. Ukupan iznos koji bi Agrokor trebao platiti za 53% Mercatora iznosi 240m eura (bez neto duga) ili 120 eura po dionici. U relativnim okvirima u odnosu na rezultate Mercatora u 2012., spomenuta cijena po dionici implicira preuzimateljske multiple EV/EBITDA = 13,43x, EV/S = 0,51x i P/B = 0,68x.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik