Uvezeno hiljade starih modela televizora koji ne primaju digitalni signal

Bez autora
Apr 11 2012

Srbija je postala deponija Evrope i zemalja Dalekog istoka i nema odgovarajuće propise i rešenja kako da tome stane na put. Ako imate pravilnike koji su stari više od 30 godina, ako nemate standarde, onda je potpuno jasno zašto obuća i odeća ulazi takva kakva jeste, zašto bela tehnika ulazi takva kakva jeste, zašto mi kada nešto kupimo posle dva dana vršimo reklamaciju. U Srbiji postoji jak trgovački lobi koji treba sankcionisati. Laboratorije u Srbiji pozivaju se na standard SRB 0035 koji uopšte ne definiše kvalitet i uglavnom kažu da rade kontrolu uvoza "na osnovu senzornog ocenjivanja". Pošto nijedna laboratorija u Srbiji ne kontroliše kvalitet, došlo je do toga da su u Srbiju uvezene na hiljade starih modela televizora koji ne mogu da prime digitalni signal.

Uvezeno hiljade starih modela televizora koji ne primaju digitalni signal"Srbija je postala deponija Evrope i zemalja Dalekog istoka i nema odgovarajuće propise i rešenja kako da tome stane na put", rekao je direktor Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije Goran Papović.

"Ako imate pravilnike koji su stari više od 30 godina, ako nemate standarde, onda je potpuno jasno zašto obuća i odeća ulazi takva kakva jeste, zašto bela tehnika ulazi takva kakva jeste, zašto mi kada nešto kupimo posle dva dana vršimo reklamaciju", istakao je Papović.

On je rekao za portal "S media" da u Srbiji postoji jak trgovački lobi koji treba sankcionisati.

Popović je dodao da se laboratorije u Srbiji pozivaju na standard SRB 0035 koji uopšte ne definiše kvalitet i uglavnom kažu da rade kontrolu uvoza "na osnovu senzornog ocenjivanja".

Pošto nijedna laboratorija u Srbiji ne kontroliše kvalitet, došlo je do toga, kaže on, da su u Srbiju uvezene na hiljade starih modela televizora koji ne mogu da prime digitalni signal.

"Ti televizori su došli iz zemalja u kojima su promeneni standardi, jer je trgovcima i proizvođačima u Evropi bilo jeftinije da to nama prodaju, nego da ih recikliraju. Sada će se pojaviti neko na tržištu Srbije ko će ponuditi takve resivere našim potrošačima", naveo je Papović.

Direktor Pokreta za zaštitu potrošača Beograd Petar Bogosavljević rekao je da se i toj organizaciji najviše javljaju potrošači nezadovoljni obućom i da to ukazuje na činjenicu da je kvalitet obuće znatno niži u odnosu na onaj koji je bio ranije i koji je očekivan imajući u vidu nivo cena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik