Uvoz kafe u BiH iz godine u godinu raste

Bez autora
Jul 30 2013

Uvoz kafe u BiH iz godine u godinu se povećava pa je prošle godine vrijednost uvezene kafe od 117 miliona maraka bila veća za osam miliona nego prethodne godine. Da su bh. građani veliki ljubitelji kafe, potvrđuje i nedavno istraživanje organizacije "International Coffee Organisation", prema kojem je BiH po potrošnji kafe 12 zemlja na svijetu. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvoj polovini ove godine u BiH je ukupna količina uvezene kafe iznosila 10.774 tone, čija je vrijednost 48 miliona KM. Od toga je sirove kafe uvezeno u količini od 9.918 tona, u vrijednosti 40 miliona KM, pržene kafe u količini od 851 tonu, ukupne vrijednosti osam miliona KM i ostalih preparata za kafu u količini od pet tona, u ukupnoj vrijednosti 15.000 KM.

Uvoz kafe u BiH iz godine u godinu rasteUvoz kafe u BiH iz godine u godinu se povećava pa je prošle godine vrijednost uvezene kafe od 117 miliona maraka bila veća za osam miliona nego prethodne godine.

Da su bh. građani veliki ljubitelji kafe, potvrđuje i nedavno istraživanje organizacije "International Coffee Organisation", prema kojem je BiH po potrošnji kafe 12 zemlja na svijetu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvoj polovini ove godine u BiH je ukupna količina uvezene kafe iznosila 10.774 tone, čija je vrijednost 48 miliona KM.

"Od toga je sirove kafe uvezeno u količini od 9.918 tona, u vrijednosti 40 miliona KM, pržene kafe u količini od 851 tonu, ukupne vrijednosti osam miliona KM i ostalih preparata za kafu u količini od pet tona, u ukupnoj vrijednosti 15.000 KM", precizirao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

On je naveo da je prošle godine u BiH uvezeno 22.933 tone kafe, u vrijednosti 117 miliona maraka, a prethodne godine uvezeno je 21.919 tona, ukupne vrijednosti 109 miliona KM.

"Od ukupne količine kafe prošle godine, sirove kafe uvezeno je 21.276 tona, pržene kafe 1.645 tona i ostalih preparata za kafu u količini od 12 tona", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u 2011. godini u BiH je uvezeno nešto manje kafe, pa je ukupna količina sirove kafe iznosila 20.281 tonu, a pržene kafe 1.624 tone i ostalih preparata za kafu u količini od 14 tona.

Kovačević je kazao da se kafa u BiH najviše uvozi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik