Vlada: Od akciza dodatnih 5 miliona

Bez autora
Jul 07 2013

Vlada je danas utvrila predlog izmjena Zakona o akcizama, kojim se predlaže dodatno usklađivanje visine akcize na duvanske proizvode. Cilj ove odluke je postepeno usaglašavanje sa odgovarajućim propisima. U cilju postepenog približavanja obavezujućem minimalnom iznosu akcize u EU, Zakonom se predlaže povećanje specifične akcize na cigarete sa 15 eura za 1000 komada (0,30 eura po paklici) na 17,50 eura (0,35 eura po paklici) i smanjenje proporcionalne stope sa postojećih 36% na 35% od maloprodajne cijene cigareta. Ovakav predlog je nastao kako bi se osigurala stabilnost tržišta i smanjio prostor za nelegalnu trgovinu cigareta i time osigurali stabilni prihodi. Povećanjem specifičnog i smanjenjem proporcionalnog elementa akcize, uz istovremeno uvođenje prosječnog ponderisanog prosjeka (PPC-a) kao referentne tačke za obračun minimalne akcize (od 01.02.2014. godine), omogućava se izvjesnost i sigurnost budžetskih prihoda u budućnosti, kao i manja zavisnost od tržišnih okolnosti i cjenovnih politika duvanskih kompanija.

Vlada: Od akciza dodatnih 5 milionaVlada je danas utvrila predlog izmjena Zakona o akcizama, kojim se predlaže dodatno usklađivanje visine akcize na duvanske proizvode, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Cilj ove odluke, kako je saopšteno, je postepeno usaglašavanje sa odgovarajućim propisima.

„U cilju postepenog približavanja obavezujućem minimalnom iznosu akcize u EU, Zakonom se predlaže povećanje specifične akcize na cigarete sa 15 eura za 1000 komada (0,30 eura po paklici) na 17,50 eura (0,35 eura po paklici) i smanjenje proporcionalne stope sa postojećih 36% na 35% od maloprodajne cijene cigareta“.

Ovakav predlog je nastao „kako bi se osigurala stabilnost tržišta i smanjio prostor za nelegalnu trgovinu cigareta i time osigurali stabilni prihodi“.

Kako se dalje navodi u saopštenju, povećanjem specifičnog i smanjenjem proporcionalnog elementa akcize, uz istovremeno uvođenje prosječnog ponderisanog prosjeka (PPC-a) kao referentne tačke za obračun minimalne akcize (od 01.02.2014. godine), omogućava se izvjesnost i sigurnost budžetskih prihoda u budućnosti, kao i manja zavisnost od tržišnih okolnosti i cjenovnih politika duvanskih kompanija.

Danas usvojenim izmjena Zakona vrši se dodatno usaglašavanje definicija duvanskih proizvoda (cigareta, cigara i cigarilosa, fino rezanog duvana i drugog duvana za pušenje) sa odgovarajućim propisima u EU.

Izmjenama Zakona je, dalje, predloženo da se od 1. januara 2015. godine sa liste akciznih proizvoda ukloni kafa, što je na liniji poštovanja principa iz Sporazuma o stabilizaciji  pridruživanju.

Takođe, predlaže se da se poljoprivrednicima omogući vraćanje ukupno plaćene akcize na gorivo koje se koristi kao pogonsko za mehanizaciju koja služi za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, uz ispunjenje propisanih uslova.

„Primjenom izmijenjenog Zakona obezbijediće se fiskalni efekti, odnosni dodatni prihodi Budžeta, u procijenjenom iznosu od 4 do 5 miliona eura na godišnjem nivou, kao i regionalna usklađenost kod povećanja akciza, što će minimizirati rizik od potencijalnog rasta ilegalnog tržišta2.

Iz Ministarstva kažu da se ovim zakonom unaprjeđuje i kaznena politika i stvaraju uslovi za bolju poresku disiplinu, što je intencija Vlade, odnosno nadležnih organa kada je riječ o sveobuhvatnoj borbi protiv sive ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik