Zabrana izlaganja cigareta novi udar na male trgovce

Bez autora
Sep 14 2011

Ako Vlada usvoji Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama, bit će to dodatan udarac na ionako ugrožene male trgovce. Savez udruga malih trgovaca Hrvatske, predlaže Vladi da umjesto da zabranjuje izlaganje legalnih proizvoda u trgovinama, više pozornosti posveti mjerama koje će im pomoći da prežive i sačuvaju radna mjesta. U današnjim gospodarskim prilikama ima mjesta i za male poduzetnike. Uostalom, oni su srce svakog dobrog i zdravoga gospodarstva. Izgleda da nema kraja nastojanjima Vlade i njezinih štićenika da unište male trgovce i sve predaju u ruke velikih i moćnih trgovačkih lanaca. Podsjetimo, u posljednje tri godine, od početka gospodarske krize, u Hrvatskoj je zatvoreno oko 3000 malih trgovina. Sada natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu koju prodaju siguran je put k njihovu ubrzanom propadanju, koje je zadnjih nekoliko godina već ionako dramatično.

Zabrana izlaganja cigareta novi udar na male trgovceAko Vlada usvoji Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama, bit će to dodatan udarac na ionako ugrožene male trgovce, kaže se u priopćenju Saveza udruga malih trgovaca od srijede.

Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske, predlaže Vladi da umjesto da zabranjuje izlaganje legalnih proizvoda u trgovinama, više pozornosti posveti mjerama koje će nam pomoći da preživimo i sačuvamo radna mjesta. Dodaje da u današnjim gospodarskim prilikama ima mjesta i za male poduzetnike. Uostalom, oni su srce svakog dobrog i zdravoga gospodarstva.

Izgleda, kažu u priopćenju, da nema kraja nastojanjima Vlade i njezinih štićenika da unište male trgovce i sve predaju u ruke velikih i moćnih trgovačkih lanaca. »Ovakvu kampanju protiv malih trgovaca nismo već dugo vidjeli, a posebno se čudimo pokušaju da se to radi upravo u predizborno vrijeme«, smatraju u tom savezu.

Podsjetimo, u posljednje tri godine, od početka gospodarske krize, u Hrvatskoj je zatvoreno oko 3000 malih trgovina. Sada natjerati male trgovce da sakriju legalnu robu koju prodaju siguran je put k njihovu ubrzanom propadanju, koje je zadnjih nekoliko godina već ionako dramatično.

Dobro su to razumjele mnoge zemlje koje su odustale od zabrane izlaganja cigareta. U Europskoj uniji samo je jedna zemlja uvela tu ekstremnu mjeru - Irska, a posljedice te mjere vrlo su upitne i ispod svih očekivanja, osim kada je u pitanju rast crnog tržišta, koje u Irskoj doseže već 30 posto ukupne potrošnje.

Trgovci već imaju prikupljeno više od 1000 potpisa nezadovoljnih trgovaca protiv zabrane izlaganja cigareta te očekuju da će već za nekoliko dana predsjednici Vlade uručiti svoju peticiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik