Žalbe na kvalitet

Bez autora
Apr 21 2010

Za mesec dana rada Kontakt centra za zaštitu potrošača u Beogradu pristiglo je 300 prijava, a od toga polovina je rešena. U zgradi Beograđanke, gde je smešten centar, svakodnevno su uključene tri linije, odnosno tri operatera, koji primaju pritužbe građana od 10 do 14 časova. U dosadašnjem radu Kontakt centra uočeno je pet grupa potrošačkih problema. Najčešći žalbe odnose se na ostvarivanje prava iz garancije, odnosno nemogućnosti zamene proizvoda sve dok serviser ne izda potvrdu da je uređaj nemoguće popraviti. U praksi to izgleda tako da se jedan isti uređaj u garantnom roku pokvari više puta i potrošač je iscrpljen odnošenjem i donošenjem uređaja na i sa popravke. Veliki problem je i kod takozvanih ugovora po pristupu, gde potrošači ne čitaju odredbe već ga samo potpišu, pa kada iz određenih razloga žele da izađu iz tih obaveza, nastaju sporne situacije. Centar se bavi i slučajevima, koji spadaju u nadležnost pojedinih inspekcija. Određeni zahtevi, koji se odnose na kvalitet ili bezbednost hrane, prosleđuju se Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

Žalbe na kvalitetZa mesec dana rada Kontakt centra za zaštitu potrošača u Beogradu pristiglo je 300 prijava, a od toga polovina je rešena, izjavila je za “Novosti” Vesna Novaković, načelnik Odeljenja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine i usluga Srbije.

U zgradi Beograđanke, gde je smešten centar, svakodnevno su uključene tri linije, odnosno tri operatera, koji primaju pritužbe građana od 10 do 14 časova.

U dosadašnjem radu Kontakt centra uočeno je pet grupa potrošačkih problema. Najčešći žalbe odnose se na ostvarivanje prava iz garancije, odnosno nemogućnosti zamene proizvoda sve dok serviser ne izda potvrdu da je uređaj nemoguće popraviti. U praksi to izgleda tako da se jedan isti uređaj u garantnom roku pokvari više puta i potrošač je iscrpljen odnošenjem i donošenjem uređaja na i sa popravke.

- Veliki problem je i kod takozvanih ugovora po pristupu, gde potrošači ne čitaju odredbe već ga samo potpišu, pa kada iz određenih razloga žele da izađu iz tih obaveza, nastaju sporne situacije - navodi Novakovićeva.

Centar se bavi i slučajevima, koji spadaju u nadležnost pojedinih inspekcija. Određeni zahtevi, koji se odnose na kvalitet ili bezbednost hrane, prosleđuju se, kako kažu, Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede. Ali, prijava potrošača da je, recimo, kupljen lek u apoteci bez uputstva na srpskom jeziku, prosleđuje se Inspekciji za lekove i opojne droge Ministarstva zdravlja.

Tržišnoj inspekciji šalju se prijave na reklamaciju potrošača usled nepoštovanja roka isporuke robe, nepostojanja uputstva za upotrebu na srpskom jeziku, slučaj da serviser naveden na garantnom listu ne postoji...

Na pitanje gde su najveća odstupanja od propisa, u Centru ističu da ne mogu da ih izdvoje, jer je period od mesec dana rada Centra vrlo kratak, a oblast zaštite potrošača vrlo kompleksna i obuhvata sve sfere društvenog života.

Ipak, kao što je već navedeno, najčešći problemi nastaju pri ostvarivanju prava iz garancije, kao i kod prekida ugovora, kvaliteta tehnike...

Ali, kupci se žale i na neisticanje cena, odbijanje trgovca da vrati novac potrošaču, iako u prodavnici ne postoji mogućnost zamene robe.

Telefon

Putem besplatne telefonske linije Centra 0800 103 104, za rešavanje svojih problema mogu da se obrate potrošači iz cele Srbije, a ne samo iz Beograda. Prvi put u Srbiji potrošači imaju priliku da na jednom mestu dobiju savet ili da im se problem prosledi nadležnoj službi, koja će ga rešavati, a o čemu će kupac biti obavešten.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik