Zašto je poskupelo ulje? Cene zejtina do 200 dinara

Bez autora
Jun 08 2021

Cene zejtina postepeno rastu već godinu dana, a od novembra prošle godine poskupeo je od 20 do 40 dinara. Najjeftiniji litar ove namirnice na našem tržištu trenutno imaju robne marke megamarketa i u njihovim radnjama se može naći za 150 dinara, dok za brendove poznatih proizvođača treba izdvojiti od 168 do 200 dinara.

Ipak, kako "Novosti" saznaju, potrošači ne treba da brinu, jer će se cene zaustaviti na ovom nivou koji su dostigle.

- Proizvođači ne planiraju u narednom periodu da podižu cene jestivog suncokretovog ulje - kažu, za naš list, u poznatom trgovinskom lancu. - Može se očekivati da će se zadržati postojeće. Proizvođači, verovatno, neće ići iznad ove cene do koje su pojedini stigli, od 199,99 dinara, jer je to na neki način i psihološka granica.

U Privrednoj komori Srbije ističu da je naše tržište dobro snabdeveno i stabilno, a da je glavni razlog za ovo poskupljenje rast berzanske cene sirovine, odnosno, suncokreta, kao i ulja.

- Ovo poskupljenje ulja na našem tržištu nije drastično, jer i dalje može da se kupi za 150 dinara - ističe Žarko Malinović iz PKS. - Trgovci nisu podigli marže. Do poskupljenja je došlo, jer se na berzama suncokretom i uljem trguje po višim cenama. Imamo jeftinije ulje nego u većini drugih zemalja zahvaljujući trgovcima koji se zajedno sa proizvođačima trude da održe stabilne cene bez obzira na uticaj spoljnih faktora.

Proizvođači, kako navodi, mogu da izvoze zejtin znatno skuplje nego što ga prodaju na našem tržištu. On ističe da godišnje trošimo 10 litara ulja po članu domaćinstva, te da, kako ocenjuje, aktuelne cene zejtina ne predstavljaju veliki udar na kućni budžet.

Cene trenutno nisu iste u svim marketima i razlike su velike. "Dijamant" uglavnom košta od 168 do 179 dinara, "vital" od 184 do 199,99, a "iskon" od 183 do 191 dinara. Ovi poznati brendovi u prodavnicama širom Srbije mogu da se nađu i po nižoj ceni. Litar zejtina sa oznakom robne marke je najjeftiniji, i u hipermarketima se kreće od 150 do 170 dinara.

Lane, u januaru, ulje je moglo da se pazari za 120 dinara, a već u martu je bilo deset dinara više. Polovinom novembra, kako su "Novosti" pisale, uglavnom je koštalo od 140 do 160, dok su se ulja sa oznakom robne marke trgovinskih lanaca mogla kupiti i za 130 dinara.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva trgovine, prosečna cena suncokretovog jestivog ulja u februaru ove godine bila je 152,18 dinara. Još uvek nije dostupan presek stanja za mart, april i maj, a treba imati u vidu da je u tom periodu dolazilo do poskupljenja zejtina. Prema istom izvoru, lane, u junu ova namirnica se u proseku mogla kupiti za 133,09 dinara.

Pojedemo 85.000 tona

Lane je u Srbiji proizvedeno 636.688 tona suncokreta i oko 140.000 tona zejtina. Prosečna godišnja proizvodnja jestivog rafinisanog suncokretovog ulja u našoj zemlji iznosi od 150.000 do 180.000 tona. Trošimo oko 85.000, a izvozimo od 65.000 do 80.000 tona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik