Boing kupcima isporučio 108 aviona

Bez autora
Apr 11 2010

Američki proizvođač aviona Boing isporučio je 108 aviona u prvom tromesečju ove godine, u poređenju sa 121 avionom u istom lanjskom periodu.Prošlog meseca, Boing je najavio da će ubrzati planirano povećanje proizvodnje dva njegova širokotrupna aviona, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja svetskih avioprevoznika koji su u poslednje dve godine smanjili porudžbine zbog privredne krize. Drugi svetski proizvođač aviona, iza evropskog Erbasa, je do marta isporučeno 86 modela nove generacije "boing 737".

Boing kupcima isporučio 108 avionaAmerički proizvođač aviona Boing isporučio je 108 aviona u prvom tromesečju ove godine, u poređenju sa 121 avionom u istom lanjskom periodu.

Prošlog meseca, Boing je najavio da će ubrzati planirano povećanje proizvodnje dva njegova širokotrupna aviona, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja svetskih avioprevoznika koji su u poslednje dve godine smanjili porudžbine zbog privredne krize.

Drugi svetski proizvođač aviona, iza evropskog Erbasa, je saopštio da je do marta isporučeno 86 modela nove generacije "boing 737". Smatra se da bi, za četiri godine, Boing mogao da od evropskog rivala Erbasa ponovo preuzme poziciju najvećeg svetskog proizvodjača aviona.

Lidersku poziciju Boing je izgubio 2003. godine, od kada je nekih godina imao više porudžbi od Erbasa ali je evropska avioindustrija svake godine predvodila u broju isporučenih letelica. Lane je Erbas isporučio 498 letelica, a Boing 481.

Erbas, koji posluje u okviru Evropskog konzorcijuma za izradu vazduholova, vojne i svemirske opreme (EADS), isporučio je od početka 2010. godine 122 aviona, među kojima tri „A380“.

Cilj Erbasa je da do kraja ove godine preda kupcima najmanje 20 najvećih putničkih aviona na svetu, ističući da je cena jednog takvog modela 346 miliona dolara, prema zvaničnom cenovniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik