Do kraja februara razrešava se sudbina Jata

Bez autora
Feb 12 2013

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je danas da će Vlada Srbije do kraja februara doneti odluku o sudbini Jat ervejza, koji bi zatim mogao da dobije stateškog partnera - aviokompaniju Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je jedna od varijanti za Jat, a ukoliko se to ne desi srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran. Radna grupa za Jat je sad na poziciji, ako se to sa stateškim partnerom ne desi, da ide na ono što je više puta već najavljivano, da Jat treba osloboditi dugova, koje bi preuzela država, a višak radnika da ode uz socijalni program. Cilj je da Jat dobije na lizing četiri ili šest aviona i da menadžment Jata završi ovu godinu sa pozitivnom nulom. To će biti izazov za svakog menadžera koji će doći. Radna grupa tvrdi da je to moguće, pa i ako ne bude u prvoj godini pozitivna nula može se očekivati neka mininalna dubioza, ali kompanija Jat treba da nastavi da postoji i radi.

Do kraja februara razrešava se sudbina JataMinistar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je danas da  će Vlada Srbije do kraja februara doneti odluku o sudbini Jat ervejza, koji bi zatim mogao da dobije stateškog partnera -  aviokompaniju Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To je jedna od varijanti za Jat, a ukoliko se to ne desi srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran, rekao je Mrkonjić Tanjugu.

Radna grupa za Jat je sad na poziciji, ako se to sa stateškim partnerom ne desi, da ide na ono što je više puta već najavljivano, da Jat treba osloboditi dugova, koje bi preuzela država, a višak radnika da ode uz socijalni program.

Mrkonjić je kazao da je cilj da Jat dobije na lizing četiri ili šest aviona i da menadžment Jata završi ovu godinu sa pozitivnom nulom. To će biti izazov za svakog menadžera koji će doći. Radna grupa tvrdi da je to moguće, pa i ako ne bude u prvoj godini pozitivna nula može se očekivati neka mininalna dubioza, ali kompanija Jat treba da nastavi da postoji i radi, naveo je ministar.

On je rekao da Vlada Srbije pregovara sa Emiratima o aranžmanu sa Etihadom, ali da bi ako se ne postigne dogovor u obzir mogle da dođu i druge aviokompanije zainteresovane za Jat.

Svaki dogovor bilo sa emiratima ili nekom drugom kompanijom iz sveta kao potencijalnim stateškim partnerom ostaje na snazi, ali ako ni mi nemamo puno vremena da čekamo i u narednih mesec dana to pitanje moramo dovesti do kraja, naglasio je Mrkonjić.

On je kazao da će ako se “Jat ne uda“ biti sproveden program za Jat i da će kada se steknu uslovi biti uključena neka uspešna aviokompanija kao stateški partner.

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovan je za Jat ervejz i već je između dva preduzeća dogovorena razmena poslovnih podataka, rečeno je ranije Tanjugu u Jatu.

U srpskoj nacionalnoj aviokompaniji kažu da je između poslovodstva Jata i Etihada već uspostavljen kontakt.
Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić je izjavio da se sa kompanijom Etihad razgovara o preuzimanju Jata, kao i da će pitanje srpskog avio prevoznika sasvim sigurno biti rešeno ove godine.

Dinkić je rekao da je napravljen kontakt direktora Jata i Etihada, jedne od retkih svetskih kompanija u avio saobraćaju koja je prošle godine ostvarila profit, i da bi zajednička kompanija dala novu energiju, budući da srpski prevoznik ima dobre pilote i odličnu geografsku poziciju, a Etihad avione i dobar pristup nekim drugim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik