I turistima dostupni PCR testovi

Bez autora
Aug 05 2020

Stanovnici Srpske koji su ovog ljeta namjeravali da se odmaraju u zemljama koje na granici traže negativan nalaz PCR testa, među kojima je susjedna Hrvatska, moći će planirati put jer je Institut za javno zdravstvo RS započeo komercijalna testiranja u svrhu turističkih putovanja.

Komercijalno PCR testiranje na virus korona u Republici Srpskoj do sada su mogli dobiti isključivo građani koji su u inostranstvo putovali zbog poslovnih obaveza i studenti koji studiraju izvan granica Srpske, ali od ponedjeljka je ta usluga dostupna i turistima.

- Usluga testiranja u svrhu turističkih putovanja košta 200 KM, baš kao i cijena komercijalnog testa za polovne ljude koji putuju u inostranstvo - rekli su i Institutu. Dodali su da građani termin testiranja mogu zakazati pozivom na broj telefona koji se nalazi na sajtu Instituta.

Hrvatska je jedna od zemalja koja turistima iz RS i BiH traži negativan PCR test, zbog čega od kraja juna, kada je ta mjera uvedena, nisu mogli putovati u tu zemlju. Iako nova usluga Instituta to sada omogućava, u domaćim turističkim agencijama ne očekuju povećano interesovanje za ljetovanje na Hrvatskom primorju. 

Direktor banjalučke agencije “Kompas turs” Mladen Račić kaže da je pandemija gurnula turizam u ambis, naglašavajući da dostupnost komercijalnog testiranja neće povećati prodaju aranžmana.

- Čisto sumnjam da će doći do porasta prodatih aranžmana jer je cijena testa previsoka. Ako idete u Hrvatsku u sadašnjim okolnostima kada su cijene nešto povoljnije i nađete smještaj za na primjer 500 maraka, tih dodatnih 200 KM za testiranje opet ozbiljno poskupljuje ljetovanje. Samo rijetki će moći to sebi da priušte - priča Račić.

Dodaje da na značajniji rast prodaje aranžmana nije uticalo ni to što je Crna Gora donijela odluku da prihvata negativan nalaz serološkog testa koji košta oko 20 evra.

- Serološki test je jeftiniji pet puta od PCR-a, ili nije došlo do rasta potražnje za aranžmanima među domaćim turistima. Građani su u strahu jer je broj zaraženih i umrlih svuda udarna vijest, pa su oprezni kada su u pitanju odmor i putovanje - naveo je Račić.

Sličnog su mišljenja i u “Unis tursu”.

- Postoji određeno interesovanje za ljetovanje u Hrvatskoj, ali je riječ o sporadičnim slučajevima. Cijena testova je visoka, tako da je mali broj ljudi koji su spremni da to plate. Mnogo je veće interesovanje za Crnogorsko primorje, budući da oni prihvataju serološki test, a i mnogi tamošnji hoteli sa četiri i pet zvjezdica ove sezone imaju dosta niže cijene u odnosu na prethodne godine, što mnogi naši klijenti žele da iskoriste - rekla je šef poslovnice “Unis tursa” u Banjaluci Gordana Blagojević i dodala da ovog ljeta turiste vode još samo na plaže Turske i Egipta, jer te dvije zemlje ne traže posebne uslove pri ulasku na njihovu teritoriju.

Serološki test

Građanima Srpske već neko vrijeme na raspolaganju su serološka testiranja u pojedinim domovima zdravlja, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima su ranije istakli da vlada ogromno interesovanje građana za testiranje. Tim testovima moguće je utvrditi da li je osoba pozitivna na virus, a otkrivaju i da li je testirani već prebolovao “kovid 19”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik