Konstruktor dobio u Splitu projekt proširenja zapadne obale

Bez autora
Apr 07 2011

Splitski Konstruktor pobijedio je na natječaju za proširenje zapadne obale, kontroverznog projekta gradonačelnika Željka Keruma koji će se finacirati novcem iz gradskog proračuna. Riječ je o obali ispred Kerumova hotela »Marjan«, koja će se proširiti 25 metara prema moru što je uvjet za udovoljavanje kriterijima kategorizacije koju od vlasnika buduće hotelske perjanice traži Hilton, u čijem bi sastavu trebao poslovati. Radovi u prvoj fazi projekta koštaće 31 milijun i 278 tisuća kuna bez PDV-a, obuhvatit će pripremu i gradnju oblalnog zida, nasipanje terena i gradnju prometnice, a posao bi treba početi već za dva tjedna nakon proteka žalbenog roka. Na natječaj su pristigle četiri ponude, te je Konstruktorova ocijenjena najpovoljnijom.

Konstruktor dobio u Splitu projekt proširenja zapadne obaleSplitski Konstruktor pobijedio je na natječaju za proširenje zapadne obale, kontroverznog projekta gradonačelnika Željka Keruma koji će se finacirati novcem iz gradskog proračuna.

Riječ je o obali ispred Kerumova hotela »Marjan«, koja će se proširiti 25 metara prema moru što je uvjet, barem tako tvrdi splitska oporba, za udovoljavanje kriterijima kategorizacije koju od vlasnika buduće hotelske perjanice traži Hilton, u čijem bi sastavu trebao poslovati.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov potvrdio je u četvrtak da će radovi u prvoj fazi projekta koštati 31 milijun i 278 tisuća kuna bez PDV-a, obuhvatit će pripremu i gradnju oblalnog zida, nasipanje terena i gradnju prometnice, a posao bi treba početi već za dva tjedna nakon proteka žalbenog roka. Šundov je kazao da su na natječaj pristigle četiri ponude, te da je Konstruktorova ocijenjena najpovoljnijom.

Oporbena koalicija SDP-HNS, ali i HDZ najavili su da će od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja zatražiti očitovanje o cijelom slučaju kako bi se rasvijetlila pozadina kontroverznog projekta i utvrdilo postoje li pravne mogućnosti ta utvrđivanje kaznene odgovornosti. Koliko je poznato, do danas još ništa nisu poduzeli osim što su jednodušno ustvrdili kako se gradskim novcem financiraju gradonačelnikovi poduzetnički izleti u hotelijerstvo.

Oporba ne vjeruje ni da će projekt u konačnici stajati »samo« 70 milijuna kuna jer je riječ o finanacijski megalomanskom potvatu koji će na kraju biti učetverostručen. Splitski HSP upozorava da je lokacijska dozvola za taj projekt nelegalna jer je mjerodavno ministarstvo dalo suglasnost za elaborat u rujnu prošle godine dok je idejni projekt izabran dva mjeseca kasnije.

Pritom je izanemarena studija o valovanju koju je bivša gradska vlast platila 6 milijuna kuna. Drugim riječima, elaborat je napravljen prije nego što je završio natječaj za idejni projekt što je uvjet dobivanju lokacijske dozvole. Šef splitskih pravaša Hrvoje Tomasović kazao je da Kerum uređuje zapadnu obalu samo zbog svog skupog hotela, dok mu istočni dio Splita, koji nema čak ni kanalizacijski sustav, nije prioritet. To isto kažu i SDP-ovci, koji tvrde da je Kerum, nerazumnim ustrajavanjem na tom projektu, potjerao njemačke investitore koji su bili spremni uložiti veliki novac u uređenje istočne obale.

»Čini se kako je projekt namjerno podijeljen u nekoliko faza da bi se zamaglio ples po rubu zakona.«, poručio je SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar. Kako bilo, čini se da je Kerumov projekt »samo duboko nemoralan«, ali ne i protuzakonit s obzirom na izostanak reakcije državnog odvjetništva koje priču prati od samog početka.

Iako je Kerum rekao da će projekt financijski pratiti privatni investitor, sav teret je prebačen na ionako već iscijeđenu gradsku blagajne iz koje će se ove godine izdvojiti 70 milijuna kuna. Ako projekt dosita naraste na vrtoglavih 300 milijuna kuna, a DORH u cijeloj priči ne pronađe ništa sporno i sumnjivo, Split će dobiti najskuplji lungomare i prestižni hotel koji će poslovati u prestižnom lancu Hilton, a čiji je vlasnik gradonačelnik Željko Kerum.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik