Letovanje na rate i kartice

Bez autora
Mar 18 2010

Februar i mart idealno su vreme za donošenje odluka kuda na letovanje, jer se tokom tih meseci najbolje mogu iskoristiti brojne pogodnosti koje za predstojeću sezonu nude turističke agencije: od popusta za rane rezervacije koji se u proseku kreću od 10 do 20 odsto, preko uplate letnjih aranžmana u hotelima koji deci odobravaju gratis smeštaj do mogućnosti odloženog plaćanja čekovima građana i platnim karticama na tri do 12 meseci. Krase je gorostasne planine, jezera, more safirne boje i mediteranska klima. Najveće i najlepše ostrvo u Grčkoj je Krit, a svojom lepotom goste podjednako privlače i ostrva Krf, Rodos, Kos, Tasos, Evija, Mikonos, Santorini. Jedna od najpopularnijih destinacije svakako je poluostrvo Halkidiki gde se posebno izdvajaju gradovi Hanioti i Pefkohori. Hanioti ima veliku peščanu plažu oivičenu parkom punim zelenila, i veliki broj prodavnica, taverni, restorana, picerija i barova koji nude dobar provod za sve generacije.

Letovanje na rate i karticeFebruar i mart idealno su vreme za donošenje odluka kuda na letovanje, jer se tokom tih meseci najbolje mogu iskoristiti brojne pogodnosti koje za predstojeću sezonu nude turističke agencije: od popusta za rane rezervacije koji se u proseku kreću od 10 do 20 odsto, preko uplate letnjih aranžmana u hotelima koji deci odobravaju gratis smeštaj do mogućnosti odloženog plaćanja čekovima građana i platnim karticama na tri do 12 meseci.

Grčka

Krase je gorostasne planine, jezera, more safirne boje i mediteranska klima. Najveće i najlepše ostrvo u Grčkoj je Krit, a svojom lepotom goste podjednako privlače i ostrva Krf, Rodos, Kos, Tasos, Evija, Mikonos, Santorini. Jedna od najpopularnijih destinacije svakako je poluostrvo Halkidiki gde se posebno izdvajaju gradovi Hanioti i Pefkohori.

Hanioti ima veliku peščanu plažu oivičenu parkom punim zelenila, i veliki broj prodavnica, taverni, restorana, picerija i barova koji nude dobar provod za sve generacije. Pefkohori čine stari deo sa tipično malim kućama i baštama i moderni deo grada izgrađen blizu plaže koji nudi nezaboravan odmor.

Samo poluostrvo ima oko 500 kilometara plaže, 450 hotela i oko 50 kampova, a pored sunčanja i kupanja gostima su na raspolaganju i golf tereni, spa centri, dečja igrališta, pešačke i biciklističke staze i drugi zabavni sadržaji. Na južnoj strani Halkidikija su tri manja poluostrva, od kojih je najpoznatije i najznačajnije Sveta gora.

Deset noćenja na bazi polupansiona u hotelu sa tri zvezdice na Halkidikiju u julu košta od 230 evra.

Turska

Od aprila do kraja oktobra Tursko primorje ima idealnu klimu koja omogućava uživanje na peščanim plažama. Vodeći turistički centar u Turskoj je Antalija čija je obala duga i raznolika. U starom delu grada prepliću se mešavine kultura iz prošlosti: rimska, vizantijska kultura i kultura Seldžuka, dok u novom delu grada gostima na raspolaganju stoje brojni šoping centri, noćni klubovi i restorani koji garantuju dobru zabavu.

Druga po značaju je Alanja, koja je poznata po tvrđavi izgrađenoj u vreme Seldžuka. Tvrđavu krasi preko 150 tornjeva i dobro očuvane zidine između kojih se nalaze džamije, pokriveni bazar, vizantijska crkva Ajajorgi i ostaci cisterne. Uz obalu Alanje smešteni su brojni hoteli, barovi i restorani koji u večernjim satima postaju centar noćnog života. Ukoliko ste već obišli pomenute gradove, ove sezone odmor možete provesti u Kemeru, Beleku, Sideu, Kušadasiju, Bodrumu, Marmarisu, Ičmeleru, Fetijama ili nekom drugom turskom letovalištu.

Sedam noći na bazi polupansiona u hotelu sa tri zvezdice, sa avio-prevozom i taksama u sezoni će koštati od 250 evra.

Majroka


Pripada grupi Balearskih ostrva, i jedna je od najstarijih evropskih turističkih destinacija. Krase je prelep pejzaž, borove šume, planinski venci koji se uzdižu do visine od 2.300 metara, i duge peščane plaže. Najlepše plaže i uvale nalaze se na jugu ostrva gde su i glavne turističke zone: Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa, Plaja de Palma itd. Glavni grad Majorke je Palma,  koja je i najveća atrakcija ovog ostrva, jer obiluje velikim brojem luksuznih hotela, ekstravagantnih vila, ekskluzivnih plaža i svih pratećih sadržaja.

Ljubitelji istorije uživaće u šetnji uskim makadamskim ulicama starog dela Palme u kom se mogu videti grandiozna katedrala iz 1230. godine i dvorac Belver, dok će kupoholičari uživati u novom delu grada kojeg odlikuju široke avenije, šoping centri i prodavnice svetski poznatih kreatora. U Palmi se nalaze brojni barovi, restorani i diskoteke zbog čega je odličan noćni provod zagarantovan. Prosečna letnja temperatura na Majorki je 32 stepena.

Sedam dana na bazi polupansiona sa avio-prevozom u julu na Majorki košta od 370 evra.
 
Sicilija

Jedna od autonomnih italijanskih regija, Sicilija, najveće je ostrvo u Sredozemnom moru, na kome danas živi više od pet miliona stanovnika. Zajedno sa okolnim ostrvima, Sicilija je podložna snažnim vulkanskim aktivnostima, a najpoznatiji vulkani  su Etna, Stromboli i Vulkano. Najpoznatije turističko mesto na Siciliji je gradić Taormina čuven po amfiteatru s koga puca predivan pogled na grad i more, i po plaži do koje se od središta grada dolazi žičarom. Plaža obiluje brojnim kafićima koji su poznati po tome što služe odličan kapućino.

Boravak, na Siciliji obavezno treba da iskoristite i za obilazak unutrašnjosti ostrva, gde svakako treba da vidite gradić koji nosi naziv poput poznate mafijaške porodice iz „Kuma“ - Korleone. U ovom gradu, da bi okajali grehe, brojni mafijaši koji su odatle potekli izgradili su crkve i kapelice, zbog čega grad Korleone još zovu i „gradom stotinu crkava“. Na Siciliji  vlada mediteranska klima koju karakterišu vruća i kišovita leta.

Noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice u trajanju od sedam dana sa avio-prevozom u julu košta od 625 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik