Najviši panoramski točak biće u Njujorku

Bez autora
Oct 01 2012

Najviši panoramski točak na svetu, veći od "Londonskog oka" i od onog u Singapuru, koji trenutno drži svetski rekord, biće sagrađen na Steten Ajlendu u Njujorku. Nova vrteška, visoka 190 metara, biće završena 2014, a naredne godine otvorena za javnost. Imaće 36 kapsula,a svaka će moći da primi do 40 putnika.Veliki njujorški točak biće jedinstvena atrakcija, bez premca u svetu. Pogled sa njega će oduzimati dah. Masivna čelična konstrukcija, u koju će biti uloženo 230 miliona dolara, biće deo velikog turističkog kompleksa.

Najviši panoramski točak biće u NjujorkuNajviši panoramski točak na svetu, veći od "Londonskog oka" i od onog u Singapuru, koji trenutno drži svetski rekord, biće sagrađen na Steten Ajlendu u Njujorku.

Američki mediji javljaju da će nova vrteška, visoka 190 metara, biti završena 2014, a naredne godine otvorena za javnost. Imaće 36 kapsula,a svaka će moći da primi do 40 putnika.

"Veliki njujorški točak biće jedinstvena atrakcija, bez premca u svetu. Pogled sa njega će oduzimati dah", izjavio je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Masivna čelična konstrukcija, u koju će biti uloženo 230 miliona dolara, biće deo velikog turističkog kompleksa.

Njujorške vlasti su nedavno predstavile plan vredan 480 miliona dolara za preuređenje obala Steten Ajledna, jednog od pet gradskih okruga Njujorka, koju nameravaju da pretvore u turistički i komercijalni centar.

Gradski oci računaju da će točak privući 30.000 posetilaca dnevno tokom glavne turističke sezone, odnosno 4,5 miliona godišnje.

Njujorški točak će graditi kompanija Starnet koja je 1999. podigla "Londonsko oko" (135 metara).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik