Novogodišnji praznici i zimski raspust "bukirali" najpoznatije turističke centre

Bez autora
Dec 01 2022

Najpoznatija turistička mesta u Srbiji gotovo da su rasprodata za novogodišnje praznike.

Dosta rezervacija ima i za predstojeći školski raspust, ali i za zimovanje. Ugostitelji očekuju bolju sezonu nego što je bilo 2019. godine, a cene su veće, u odnosu na lane, za nekih 10 do 20 odsto.

Prema rečima Georgi Genova, predsednika HORES, što se tiče hotelijera, oko 40 odsto kapaciteta je prodato. I za zimsku sezonu, ali i za novogodišnje praznike.

- Nešto slabije idu Beograd i drugi veći gradovi, jer još nisu izašli sa programom za doček Nove godine - ističe Genov. - Za samu proslavu Beograd je prodat nekih 30 odsto. U gradovima se slavi na trgu, a još ne znamo ni ko će pevati, a ni da li će biti proslava.

Zasada smo zadovoljni kako ide prodaja zimske sezone, a ove godine aranžmani su skuplji za do 20 odsto. Apartmani i rezidencije su najskuplji, za razliku od standardnih soba.

Kako nam je ispričao Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma, domaći centri su rezervisani za novogodišnje praznike od 85 do 100 odsto.

- Za zimsku sezonu, ukoliko bude snega, kažu da bi dnevno na Zlatiboru moglo da bude između 35.000 i 40.000 gostiju - govori Kandić. Vrnjačka banja je za samu Novu godinu već rezervisana 100 odsto, a što se tiče raspusta skoro 90 procenata. Slično je i sa Sokobanjom. Očekuje se da bude dosta gostiju. Rezervisano je oko 85 procenata. Dobra sezona će biti i na Kopaoniku.

Na Zlatiboru mesta još ima. Smeštaj za četvoročlanu porodicu, za novogodišnje praznike, u hotelima sa četiri i pet zvezdica, kreće se od 50.000 do 270.000 dinara. To podrazumeva četiri noći, a u skupljim hotelima uračunat je i doručak. Slične cene su i na Kopaoniku.

Hoteli na jednoj od najlepših srpskih planina, u špicu sezone, nisu ispod 100 evra za noć, uz uslugu polupansiona.

- Svake godine idemo na skijanje, ali sada ne znamo hoćemo li finansijski to moći da izdržimo - ispričala nam je Danijela M. iz Beograda.

- Domaća ponuda nam je papreno skupa, naročito ako imamo u vidu šta se za taj novac nudi.

Naše najveće skijalište Kopaonik, godinama, osim gondole, ništa nije ulagalo u sistem žičara, a kapaciteti su drastično povećani. Gondola je odlična, ali je gotovo panoramska.

Provod u Beogradu

Restorani i hoteli u Beogradu polako izlaze sa ponudama za doček Nove godine. Prosečne cene su od nekih 40 do 180 evra. Najskuplji su hoteli, koji za te pare nude i svečanu večeru, kao i piće. U jednom prestoničkom hotelu su nam rekli da su već počele prve uplate, da su stariji gosti i da očekuju dobar provod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik