Prihod od inostranih gostiju 992 miliona dolara

Bez autora
Sep 27 2012

Strani gosti ukupnom prihodu od turizma u Srbiji doprinose sa oko 30 posto što je prošle godine iznosilo 992 miliona dolara. Prihodi od stranih turista godinama rastu i gotovo je izvesno da će tako biti i ubuduće. Ove godine ćemo preći milijardu dolara prihoda od turizma. U poređenju sa nekim drugim zemljama, to nije mnogo, ali ohrabruje to što godinama prihod raste. Destinacije poput Vojvodine, Srbije, Mađarske i Crne Gore su male, ako nemate bazičnu atrakciju, kao što su more i plaže. U toj situaciji morate tražiti turističke proizvode koji su povezani što posebno važi za udaljenije ciljne grupe, poput Dalekog Istoka SAD i Japana, a iz tog razloga najviše se afirmišu turizam na Dunavu i tematske rute.

Prihod od inostranih gostiju 992 miliona dolaraStrani gosti ukupnom prihodu od turizma u Srbiji doprinose sa oko 30 posto što je prošle godine iznosilo 992 miliona dolara, izjavio je danas državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija i privrede Srbije dr. Goran Petković.

On je po otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu rekao da prihodi od stranih turista godinama rastu i da je gotovo izvesno da će tako biti i ubuduće.

Ove godine ćemo preći milijardu dolara prihoda od turizma. U poređenju sa nekim drugim zemljama, to nije mnogo, ali ohrabruje to što godinama prihod raste, rekao je Petković.

Destinacije poput Vojvodine, Srbije, Mađarske i Crne Gore su male, ako nemate bazičnu atrakciju, kao što su more i plaže. U toj situaciji morate tražiti turističke proizvode koji su povezani što posebno važi za udaljenije ciljne grupe, poput Dalekog Istoka SAD i Japana, naglasio je Petković i dodao da se iz tog razloga najviše afirmišu turizam na Dunavu i tematske rute.

On je istakao da je ruta “Put rimskih careva” regionalni proizvod - od Pulske arene u Hrvatskoj, preko Sirmijuma i Viminacijuma u Srbiji, do rumunskih ostataka mostova i bugarskih termi iz antičkog perioda.

Petković je rekao i da su posebno mesto na turističkoj mapi Srbije dobili i “putevi vina”, takođe kao tematski i regionalni program, zatim biciklizam i pešačke rute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik