Propale turističke investicije

Bez autora
Apr 25 2011

Početak godine trebalo je Srbiji da donese dve velike strane turističke investicije. Slovenačka "Terma Olimia" bila je zainteresovana za gradnju spa-centra na Paliću, a multinacionalna kompanija "Danubius", kroz strateško partnerstvo sa državom, za rekonstrukciju hotela "Fontana" i Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj Banji. Slovenci su odustali od posla, a "Danubius" je naišao na otpor u lokalnoj sredini, iako je trebalo da uloži 40 miliona evra. U "Termama Olimia" odustajanje od gradnje velikog spa-centra na Paliću pravdaju ekonomskom krizom. Kažu, krizne su godine nepredvidive i loše za investiranje van granica zemlje. Iz "Terma Olimie" kažu da iako smatraju da je to dobar projekat kriza je glavni razlog što ga nisu realizovali, a i vlasnička struktura ga je u tom momentu blokirala.

Propale turističke investicijeIako su dve strane kompanije bile zainteresovane da ulažu u srpski turizam, obe velike investicije su propale. Slovenačka "Terma Olimia" odustala je od posla, a multinacionalna kompanija "Danubius" naišla je na otpor u lokalnoj sredini, iako je trebalo da uloži 40 miliona evra.

Početak godine trebalo je Srbiji da donese dve velike strane turističke investicije. Slovenačka "Terma Olimia" bila je zainteresovana za gradnju spa-centra na Paliću, a multinacionalna kompanija "Danubius", kroz strateško partnerstvo sa državom, za rekonstrukciju hotela "Fontana" i Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj Banji.

Slovenci su odustali od posla, a "Danubius" je naišao na otpor u lokalnoj sredini, iako je trebalo da uloži 40 miliona evra.

U "Termama Olimia" odustajanje od gradnje velikog spa-centra na Paliću pravdaju ekonomskom krizom. Kažu, krizne su godine nepredvidive i loše za investiranje van granica zemlje.

Vasja Čretnik iz "Terma Olimie" kaže da iako smatraju da je to dobar projekat kriza je glavni razlog što ga nisu realizovali, a i vlasnička struktura ga je u tom momentu blokirala.

"Danubius" poseduje 26 banjskih hotela širom Evrope u kojima se godišnje obavi dva miliona zdravstvenih tretmana. Pored 40 miliona investicija u obnovu Specijalne bolnice "Merkur" i hotela "Fontana", "Danubius" je najavio nov način rukovođenja koji je obećavao dobru popunjenost hotela tokom čitave godine.

Strateško partnerstvo sa državom podrazumevalo je da "Danubius" poseduje 50 odsto akcija, a da država u prvih pet godina ubire dve trećine profita. U Vrnjačkoj Banji procenili su da je ponuda "Danubiusa" neadekvatna.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović rekao je da je lokalna samouprava stavila primedbu što nije razrešen deo pitanja u vezi sa javnim sektorom.

"U pitanju su 3.500 hektara banjskih parkova, a nije bilo rešeno ni dugovanje koje je hotelijersko turističko preduzeće "Fontana" imalo prema javnom sektoru, odnosno, lokalnoj samoupravi, konkretno, preko 100 miliona dinara lokalnoj samoupravi i još 130 miliona prema javnom preduzeću", naveo je Seizović.

Oživljavanje turizma     

U resornom ministarstvu veruju da bi "Danubius" oživeo turizam u Vrnjačkoj Banji i podstakao razvoj svih domaćih banja.

"Danubius je najveći banjski operater u Evropi i on ima jasan plan kako da oživi Vrnjačku Banju. Tako da je problem podignut na najviši nivo, još ne znam ishod pregovora, ali saznaćemo u kratkom roku", rekao je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Model za pronalaženje strateškog partnera za banje, dobio je zeleno svetlo i u PIO fondu čijim je novcem finasirana izgradnja "Merkura".

U tom fondu veruju da bi pametnom poslovnom politikom oni svake godine ubirali dividente, a deo kapaciteta bi, na osnovu ugovora, bio na raspolaganju njihovim korisnicima.

Strateškim partnerstvom između države i "Danubiusa", lekoviti resursi Vrnjačke Banje ostaju u vlasništvu države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik