Rekonstrukcija Aerodroma “Morava” u Lađevcima

Bez autora
Apr 29 2012

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Ali Riza Čolak potpisali su juče Sporazum za finansiranje projekta rekonstrukcije dela Aerodroma “Morava” u Lađevcima. Civilni Aerodrom "Morava" nastao je konverzijom dela vojnog aerodroma u Lađevcima, a ona košta 25 miliona evra. Od te sume deset miliona evra obezbeđuje Vlada Turske, deo sredstava je obezbeđen iz budžeta NIP-a, a finansijski udeo imaju i Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu i Agencija za kontrolu leta. Do realizacije ovog projekta došlo je nakon četiri godine planiranja, dogovaranja i ispunjavanja planova, a aerodromu “Morava” gravitira približno dva miliona ljudi. I sistem odbrane na ovaj način dobija modernizovani aerodrom, a čitav objekat je vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije.

Rekonstrukcija Aerodroma “Morava” u LađevcimaMinistar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Ali Riza Čolak potpisali su juče Sporazum za finansiranje projekta rekonstrukcije dela Aerodroma “Morava” u Lađevcima.

Civilni Aerodrom "Morava" nastao je konverzijom dela vojnog aerodroma u Lađevcima, a ona košta 25 miliona evra. Od te sume deset miliona evra obezbeđuje Vlada Turske, deo sredstava je obezbeđen iz budžeta NIP-a, a finansijski udeo imaju i Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu i Agencija za kontrolu leta.

Do realizacije ovog projekta došlo je nakon četiri godine planiranja, dogovaranja i ispunjavanja planova, a aerodromu “Morava” gravitira približno dva miliona ljudi.

Prema rečima Šutanovca, i sistem odbrane na ovaj način dobija modernizovani aerodrom, pri čemu je čitav objekat vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije.

Tokom radova na izgradnji civilnog Aerodroma "Morava" sagrađeni su kontrolni toranj, pristanišna zgrada, tehno-ekonomski blok i adaptirana je pista. U drugoj fazi izgradnje civilnog aerodrome pista će biti proširena i produžena, što će omogućiti i letove najvećih aviona na međunarodnim linijama.

Ministar Šutanovac je izrazio zahvalnost Vladi Turske, a naročito Ministarstvu odbrane te zemlje, na saradnji koja je rezultirala postizanjem dogovora i realizacijom ove donacije.

Riza Čolak je izrazio uverenje da će Aerodrom "Morava" znatno olakšati komunikaciju građana ovog dela Srbije sa okruženjem i svetom i da će ovaj projekat doprineti razvoju turizma i ekonomije uopšte u centralnoj Srbiji.

Ovom donacijom se pokazuje i da Vlada Turske veruje u budućnost saradnje sa Srbijom i sigurno je da će u narednom periodu iz Turske dolaziti mnogo više investitora, poručio je Čolak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik