Smeštaj u glavnom gradu ponudilo samo 80 ugostitelja

Bez autora
Aug 05 2020

Dolasci i noćenja stranih gostiju u glavni grad činili su okosnicu višegodišnjeg rasta turističkog prometa u Beogradu. Ove sezone, usled pandemije virusa korona, slika je mnogo promenjena.

Svega 80 ugostitelja do sada se prijavilo da svoje smeštajne kapacitete ponudi za vaučere, a samo 74 prijave stigle su za njihovo korišćenje u prestonici.

Glavni grad prvi put je na listi destinacija na kojoj je uz vaučer moguće provesti godišnji odmor. Prema podacima resornog ministarstva, najviše zainteresovanih za posetu Beogradu je sa juga naše zemlje. Reč je o gostima iz Niša i Leskovca, ali i iz srca Šumadije - Kragujevca.

Prestonički turistički radnici su sredinom maja pozvani da se prijave za doček gostiju iz cele zemlje. Imajući u vidu da Beograd raspolaže sa 1.750 registrovanih smeštajnih jedinica, odnosno 4.200 ležajeva na svih 17 opština, i još 112 hotela, čini se da ova akcija nije primamljiva rentijerima smeštaja.

- Noćenja koja pokrivaju vaučeri nova su mogućnost za nas i tek ćemo videti kako će sve funkcionisati. Procedure su drugačije, dokumentacija koja se popunjava dodatno oduzima vreme i ukoliko se dogodi ijedna greška, možemo ostati bez refundacije - kaže nam Slavica Ristić, jedna od onih koja je svoje apartmane ponudila za vaučere. - S obzirom na situaciju, ovo je dobra prilika da se u Srbiji čuje za naše apartmane, ali do sada smo imali samo jednog gosta. Reč je o budućem studentu iz Leskovca, koji je došao da polaže prijemni ispit.

S druge strane, oni koji izdaju "stan na dan" i odazvali su se akciji, moraju da plaćaju boravišne takse, iako od marta nema posetilaca.

- Beograd nije primamljiv kao turistička atrakcija našim ljudima. Uglavnom se snalaze i noće kod nekog od rodbine. Uslov za korišćenje vaučera je ostanak minimum pet dana u prestonici, što je mnogo. Cene smeštaja uglavnom su takve da vaučer pokriva jednu noć - iskrena je Jovanka Mihajlović, čiji je smeštaj takođe na spisku.

Svi bi u banje

Za novih 400.000 vaučera dosad se prijavilo oko 100.000 građana Srbije. Najveće interesovanje je za Sokobanju, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Prolom i Lukovsku banju. Pre toga, država je već u prvih nekoliko meseci podelila 160.000 vaučera. Oni, u vrednosti od 5.000 dinara, mogu da se koriste u više od 2.100 ugostiteljskih objekata i hotela, koji su se prijavili Ministarstvu turizma. Vaučere najviše uzimaju penzioneri i zaposleni, a od ove godine i studenti.

Kinezi

Srbiju je prošle godine posetilo 3,6 miliona turista, od čega su polovina bili stranci. Rast od osam odsto bio je gotovo duplo veći u odnosu na prosek zemalja EU. Lane je ostvareno 10 miliona noćenja. Našu zemlju najviše su posećivali turisti iz Kine, više od 150.000 njih, podaci su Ministarstva turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik