Sve više turista u Srbiji

Bez autora
Apr 19 2011

U prva dva meseca ove godine broj dolazaka turista u Srbiju povećan je za oko 16%, dok je broj noćenja povećan za oko 23% i to ukazuje na pozitivne pomake u turizmu. Januar i februar, na svu sreću, ukazuju da će biti pozitivnih pomaka u oblasti turizma, jer za ova dva meseca dolazak je veći za 16%, a noćenja negde oko 23%. Razlog za povećanje dolazaka, ali i noćenja je rast kupovne moći inostranih turista ali i poboljšanja turističke ponude u Srbiji. Reč je o značajnom povećanju kada se imaju u vidu rezultati ostvareni u prethodnoj godini. Rezultati u prethodnoj godini bili su lošiji u odnosu i na 2009. godinu jer za razliku od stanja u svetskoj turističkoj privredi koja je zabeležila rast od oko 6,7%, što znači oko 935 miliona dolazaka inostranih turista više, kod nas je smanjen dolazak turista za 1%, a kada je reč o broju noćenja zabeležen je pad od čak 5% u odnosu na 2009. godinu.

Sve više turista u SrbijiU prva dva meseca ove godine broj dolazaka turista u Srbiju povećan je za oko 16%, dok je broj noćenja povećan za oko 23% i to ukazuje na pozitivne pomake u turizmu, izjavila je sekretar Udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za turizam i ugostiteljstvo Dragana Šabić.

"Januar i februar, na svu sreću, ukazuju da će biti pozitivnih pomaka u oblasti turizma, jer za ova dva meseca dolazak je veći za 16%, a noćenja negde oko 23%", navela je Šabićeva.

Razlog za povećanje dolazaka, ali i noćenja Šabić vidi u rastu kupovne moći inostranih turista ali i poboljšanju turističke ponude u Srbiji.

Prema njenim rečima, reč je o značajnom povećanju kada se imaju u vidu rezultati ostvareni u prethodnoj godini.

"Rezultati u prethodnoj godini bili su lošiji u odnosu i na 2009. godinu jer za razliku od stanja u svetskoj turističkoj privredi koja je zabeležila rast od oko 6,7%, što znači oko 935 miliona dolazaka inostranih turista više, kod nas je smanjen dolazak turista za 1%, a kada je reč o broju noćenja zabeležen je pad od čak 5% u odnosu na 2009. godinu", navela je Šabić.

Pored Beograda koji je i dalje jedan od najinteresantnijih destinacija za inostrane turiste u poslednje vreme i gradovi u Vojvodini postaju sve interesantniji i bitno se povećava broj dolazaka u Novom Sadu, Subotici...

Druga po redu turistička destinacija  za prva dva meseca bile su planine s obzirom na skijašku sezonu i na nešto povoljnije cene na Kopaoniku.

Prema njenim rečima, rastu broja turista doprinos daju i sportske manifestacije poput juče održanog 24. Beogradskog maratona.

Država se i ove godine potrudila, naglasila je Šabić, da odvoji određena sredstva za razvoj turizma, ali prema njenom mišljenju to još nije dovoljno.

"Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kao i prethodne godine je raspisalo konkurse za dodelu subvencija za unapređenje turističkih potencijala kao i konkursa za unapređenje turističke privrede. Ne znamo još uvek tačno kolika će biti ta sredstva, ali smatramo da je to sve ipak nedovoljno, pogotovo kada je u pitanju razvoj receptivnog turizma", navela je ona.

Šabić smatra da na razvoju receptivnog turizma koji podrazumeva promociju naše turističke ponude u svetu radi povećanja dolaska inostranih turista.

Ona je rekla da su strani turisti i dalje zainteresovani za posetu administrativnim centrima u Srbiji, i uglavnom vikend ture, ali da sve više postaje interesantan i ruralni turizam.

"Ruralni turizam postaje sve interesantniji i za domaće i za strane turiste s obzirom na cene i na tu netaknutu prirodu", objasnila je Šabić.

Da je razvoj ruralnog turizma veoma važan, ukazuje i to, napomenula je ona što u okviru Udruženja za ugostiteljstvo i turizma PKS postoji posebna grupacija za ruralni turizam. "Pokušavamo i mi kao Privredna komora da okupimo privrednike koji se bave time da im pomognemo da se to unapredi i razvije", dodala je ona.

Srbija može da se ponosi i velikim brojem manifestacija, i trenutno ih u našoj zemlji ima oko 2.500 što lokalnog, što regionalnog karaktera a neke već stiču i svetsku reputaciju, kao što su "Guča", "Egzit", "Kosidba na Rajcu", "Beer fest", naglasila je Šabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik