Trošimo do zadnjeg dinara

Bez autora
Apr 24 2024

Zato Grci kažu da smo mi najbolji turisti: nemamo mnogo para, ali uživamo za sav novac koji ponesemo.

Mala mesta sa mnogo restorana, modernih kafića i tradicionalnih taverni, lepih porodičnih kuća, luksuznih vila i apartmana sa uređenim vrtovima punim cveća, a pre svega peščane plaže sa kristalno čistom tirkizno plavom bojom mora i ove godine mame turiste iz Srbije u Grčku.

Brojna letovališta smeštena na prekrasnoj obali Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora i gostoljubivost grčkog naroda dovoljan su razlog što je upravo ta destinacija među našim ljudima i ove godine najatraktivnija i najpopularnija za opuštanje i odmor u letnjem periodu.

Ko hoće da troši, ima gde i na šta. Ali i oni sa plićim džepom moći će da uživaju u blagodetima koje pruža ova mediteranska zemlja. Mada cene hrane i pića (neznatno) variraju od mesta do mesta, a na ostrvima je uglavnom sve malo skuplje, kako tvrde oni koji su se ovih dana vratili iz Grčke, drastičnih poskupljenja u odnosu na prošlu godinu nema, tako da turisti koji tek pakuju kofere mogu da odahnu. U Grčkoj se zaista može letovati vrlo pristojno i sa manje para.

Oni koji su obezbedili smeštaj sa dobro opremljenom kuhinjom proći će daleko jeftinije ako sami sebi pripremaju hranu. Supermarketi su povoljniji, a i snabdeveniji od malih, lokalnih prodavnica. I sama nabavka u prostranim klimatizovanim radnjama predstavlja prijatan doživljaj, a bogat asortiman podstiče kulinarsku maštovitost. Na ponudi su sve vrste mesa, ribe, voća i povrća, a nije greška ako se uzme i neka od svežih gotovih, izuzetno ukusnih salata (caciki, tiro, malidžano...). I grčka feta od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mleka neizostavno bi trebalo da se nađe na trpezi. Za kilogram treba platiti od šest do osam evra.

Oni kojima se ne kuva, obrok mogu zameniti omiljenom brzom hranom na grčki način – girosom u tortilji, takozvanom giropitom za koji će izdvojiti dva do tri evra, dok će ih porcija girosa sa prilogom u restoranu koštati od pet do osam evra. Na kraju se „s nogu” mogu zasladiti palačinkom. Svima prija, a deci naročito, da pojedu i sladoled, kolač, voće ili da popiju sok.

Trebalo bi se častiti i jednim ručkom ili romantičnom večerom u nekom od ljupkih restorana ili taverni uz šum morskih talasa. To zadovoljstvo za dvoje treba platiti od tridesetak evra pa naviše, u zavisnosti od toga šta se naruči za jelo i piće. Pica se kreće od pet do 15 evra, meso na roštilju od pet do 20 evra, riba od šest do 60 evra, grčka salata oko 4,5 evra, pivo između četiri i pet evra, čaša vina od dva do šest evra... U ceh treba uračunati i bakšiš koji se, kao i ovde kod nas, procenjuje na deset odsto od iznosa računa.

Ko odluči da se na plaži izležava na udobnoj ležaljci ispod suncobrana ovog leta uobičajeno će platiti od pet ili sedam, do 12 evra. Negde je u tu cenu uračunato jedno piće ili flaša hladne vode. Ako se dodatno naruči nes kafa treba platiti još četiri, a za pivo pet evra. Treba imati na umu da što je pogled bolji to su piće i ležaljke skuplji. U pojedinim bič barovima, recimo na Sitoniji, za prvi red, kako kažu, vip ležaljki treba izdvojiti 30 evra, a zauzvrat se dobije jedno piće i sendvič ili neka druga hladna zakuska, dok je svaki sledeći red sve jeftiniji. Ekskluzivna letovališta na nekim ostrvima, na primer Mikonosu, iznajmljivanje ležaljki naplaćuju čak i do 120 evra.

Da biste imali što bolju uvid u planiranje izdatka koji vam sledi na putovanju pogledajte listu prosečnih cena namirnica, pa „grubo” preračunajte koliko bi para trebalo da ponesete. Plaća se kešom ili karticom.

Ipak, daćemo vam i jedan dobronameran savet. Ne dozvolite da vam se odmor pretvori u potragu za najjeftinijim namirnicama. Bar dok ste na moru pokušajte da se previše ne opterećujete cenama. Ako malo i prekoračite planirane troškove, kad se vratite kući već ćete i taj izdatak nadoknaditi kad „legne” plata. Umesto da upoređujete cene kako biste nešto platili dva ili tri evra manje, provedite to vreme kvalitetno i maksimalno posvećeni svojoj deci, partneru ili prijateljima sa kojima ste krenuli na putovanje. Plivajte, sunčajte se i uživajte. Osmeh i sreća koja će vas ispuniti nemaju cenu! Srbi većinom tako i razmišljaju. Grci kažu da smo mi najbolji turisti. Nemamo mnogo para, ali sav novac koji ponesemo do zadnje pare i potrošimo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik