Visoke cene oterale goste

Bez autora
Apr 12 2010

Divčibare, poznata vazdušna banja nadomak Valjeva, minule zime potpuno su turistički podbacile. Od decembra prošle do marta ove godine, na Divčibarama je bilo 900 gostiju. Ostvareno je oko 1.500 noćenja, što je, po ocenama turističkih poslenika, ispod očekivanja, pre svega zbog nerealno visokih cena. Boljoj posećenosti nije pomoglo ni što je proradila nova skijaška staza na Crnom vrhu. Visoke cene pansiona i usluga, po kojima Divčibare pariraju čak i Zlatiboru, a na drugoj strani nedostatak bilo kakvih zabavnih sadržaja, razlog su za posnu zimsku sezonu. Osnovni razlog što su Divčibare loše prošle u upravo završenoj zimskoj sezoni jeste u tome što nema neophodnih društvenih sadržaja i aktivnosti, kao i vanpansionskih dešavanja. Uz to, noćenje u privatnom smeštaju košta 900, a u hotelu do 3.500 dinara, što je preskupo. Na Divčibarama ne postoji etnorestoran, niti bilo kakav karakteristični turistički objekat koji bi dodatno zainteresovao goste da dođu na ovu planinu. Nedostaju kafići, pešačke staze, zabavni park, ulične svetiljke...

Visoke cene oterale gosteDivčibare, poznata vazdušna banja nadomak Valjeva, minule zime potpuno su turistički podbacile.

Od decembra prošle do marta ove godine, na Divčibarama je bilo 900 gostiju. Ostvareno je oko 1.500 noćenja, što je, po ocenama turističkih poslenika, ispod očekivanja, pre svega zbog nerealno visokih cena.

Boljoj posećenosti nije pomoglo ni što je proradila nova skijaška staza na Crnom vrhu. Visoke cene pansiona i usluga, po kojima Divčibare pariraju čak i Zlatiboru, a na drugoj strani nedostatak bilo kakvih zabavnih sadržaja, razlog su za posnu zimsku sezonu.

- Osnovni razlog što su Divčibare loše prošle u upravo završenoj zimskoj sezoni jeste u tome što nema neophodnih društvenih sadržaja i aktivnosti, kao i vanpansionskih dešavanja. Uz to, noćenje u privatnom smeštaju košta 900, a u hotelu do 3.500 dinara, što je preskupo - kaže Hana Nikolić iz “Valjevoturista”.

- Na Divčibarama ne postoji etnorestoran, niti bilo kakav karakteristični turistički objekat koji bi dodatno zainteresovao goste da dođu na ovu planinu. Nedostaju kafići, pešačke staze, zabavni park, ulične svetiljke...

“Valjevoturist” nastoji da organizovanjem manifestacija promoviše ovaj turistički centar, ali nema inicijative samih žitelja Divčibara.

Da su Divčibare preskupe, potvrđuje i to što u obližnjoj Banji Vrujci, na primer, pun pansion košta 1.500 dinara, a gostima su na raspolaganju i dodatni sadržaji. Na Divčibarama, u privatnom smeštaju iznajmljivanje apartmana dnevno košta i 70 evra, a u samom centru Zlatibora prenoćište može da se nađe za - 50 evra.

- Osmišljen je novi promotivni materijal za Divčibare, urađeni su prospekti, redizajniran je sajt na kom se mogu videti mnoge korisne informacije, od temperature, vlažnosti vazduha, do posećenosti. Uskoro će preko sajta moći da se rezerviše smeštaj - najavili su u “Valjevoturistu”.

- Prošlu godinu obeležila je ekonomska kriza, najavljena epidemija novog gripa, bio je odložen zimski raspust, ali to nisu jedini razlozi što je poseta Divčibarama zimus bila slabija od očekivane. Gosti se uglavnom žale na visoke cene i loš provod.

“Beli narcis” 1. maja

Javno preduzeće “Valjevoturist” potpisalo je memorandum o saradnji s turističkim organizacijama u opštinama Kolubarskog okruga, čime se stvara mogućnost zajedničkog nastupa na sajmovima i prezentacijama i olakšava izrada strategije i konkurisanja za projekte. Znatno bogatija zajednička ponuda predstavljena je tokom nedavne posete Banjaluci, kada je, između ostalog, najavljeno održavanje manifestacije “Beli narcis” 1. maja na Divčibarama, ističu u “Valjevoturistu”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik