U 2018. privreda zaradila 499,7 milijardi dinara

Bez autora
Apr 17 2019

Registrator Registra finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre Ružica Stamenković izjavila je danas da je poslovnu 2018. godinu obeležio blagi rast domaće privredne aktivnosti, zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 1,3 odsto, dok je uvoz rastao 13 odsto, što je brže od izvoza čiji je rast 8 procenata.Stamenković je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja "Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2018. godinu" saopštila da je privreda naše zemlje 2018. godine nastavila trend profitabilnog poslovanja, a neto rezultat privrednih društava u Srbiji bio je 499,7 milijardi dinara, tako da je za trećinu veći od rezultata za 2017. godinu.

U 2018. privreda zaradila 499,7 milijardi dinaraRegistrator Registra finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre (APR) Ružica Stamenković izjavila je danas da je poslovnu 2018. godinu obeležio blagi rast domaće privredne aktivnosti, zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 1,3 odsto, dok je uvoz rastao 13 odsto, što je brže od izvoza čiji je rast 8 procenata.

Stamenković je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja "Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2018. godinu" saopštila da je privreda naše zemlje 2018. godine nastavila trend profitabilnog poslovanja, a neto rezultat privrednih društava u Srbiji bio je 499,7 milijardi dinara, tako da je za trećinu veći od rezultata za 2017. godinu.

Prema njenim rečima, dinar je u odnosu na evro vredeo više za 0,2 odsto a u odnosu na dolar vrednost dinara pala je za 4,3 procenta.

U Srbiji je pozitivno poslovanje imalo 60,5 hiljada firmi dok je gubitak zabeležilo njih 27,2 hiljade.

Ona je navela da su u analizi APR izvedenoj na osnovu izveštaja gotovo 104 hiljade privrednih društava, a koji se odnose u proseku na oko 99,8 procenata finansijskih performansi cele privrede, sagledana privredna kretanja.

Stamenković je napomenula da su privredna društva najveći deo dobitka generisala obavljanjem njihove primarne delatnosti, a njihov poslovni rezultat na nivou Srbije je 583,5 milijardi dinara što je 12,6 procenata više nego u 2017. godini.

Profitabilno su poslovali svi sektori privrede osim sektora poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, rekla je Stamenković.

Ona je dodala da su najveći pozitivan neto rezultat od 111,9 milijardi dinara iskazala privredna društva u sektoru prerađivačke industrije, ali je on za 21,7 odsto manji od rezultata u 2017. godini.

Registrator Registra finansijskih izveštaja je istakla da je u ovom sektoru i najviše zaposlenih, pri čemu je u prošloj godini zabeleženo i najveće povećanje broja radnika od 18.819.

Izrazito povećan pozitivan rezultat, uvećan sa 10,2 na 109,4 milijarde dinara, zabeležen je u sektoru rudarstva gde je došlo do povećanja broja zaposlenih za gotovo 1,4 hiljade što se objašnjava ulaganjima u RTB Bor, objasnila je ona.

Stamenković je napomenula da je rast profitabilnosti zabeležen i u sektoru trgovine u kome dobitak iznosi 81,8 milijardi dinara, što je povećanje za 13,8 odsto, i gde je broj radnika povećan za 9.431 zaposlenog.

Takođe, kako je navela, skoro četiri puta veći pozitivan rezultat koji je dostigao 67,8 milijardi dinara je i u sektoru saobraćaja i skladištenja što se objašnjava uplatom prve tranše po ugovoru o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla".

Najveći pad profitabilnosti u 2018. godini APR je zabeležio kod privrednih društava u sektoru snabdevanja električnom energijom i gasom gde je ostvaren ukupni dobitak od 7,4 milijarde što je višestruko manje u odnosu na 32,5 milijardi dinara u 2017. godini, rekla je Stamenković.

Prema njenim rečima, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su sektor koji je 2018. godine zabeležio gubitak nešto veći od milijardu dinara, dok je godinu dana ranije imao dobitak od sedam milijardi.

Iz gubitka u dobitak prešao je sektor finansijskih delatnosti gde su privredni subjekti ostvarili dobitak od 619 miliona dinara u 2018. godini dok su godinu dana ranije imali gubitak od 865 miliona dinara, rekla je Stamenković.

Analizirajući poslovanje privrednih subjekata po veličini APR konstatuje da su finansijski najstabilnija bila "mala" privredna društva koja su ostvarila pozitivan rezultat u iznosu od 118,5 milijardi dinara što je za 9,5 odsto više u odnosu na 2017. godinu, a pri tom su zapošljavala 8,3 hiljade radnika više.

Stamenković je zaključila da su rezultati "malih" privrednih subjekata često neopravdano zapostavljeni.

Ona je naglasila da su velika privredna društva imala dobitak u ukupnom iznosu od 268,3 milijarde dinara, a "srednja" 110,7 milijardi dinara, zabeleživši rast od 37,8 procenata u odnosu na 2017. godinu.

Mikro privredna društva koja su po broju dominantna prošle godine, prešla su u zonu pozitivnog poslovanja jer su ostvarila dobitak od dve milijarde dinara za razliku od 33,5 milijardi dinara iskazanog gubitka u 2017. godini, rekla je ona.

Registrator Registra finansijskih izveštaja je istakla da je teritorijalno gledano APR utvrdio da najveću profitabilnost beleže privredna društva iz Beogradskog regiona gde je ostvaren pozitivan neto rezultat 235,6 milijardi dinara što je uvećanje za 34,5 odsto.

Sa preko tri puta većim dobitkom u odnosu na 2017. godinu poslovala je i privreda Regiona Južne i Istočne Srbije, dok je rezultat Zapadne Srbije povećan za 81,4 procenta, dok je privreda Vojvodine sa 102,4 milijarde dinara poslovala pozitivno, ali je taj rezultat za gotovo četvrtinu manji nego godinu dana ranije.

Stamenković je ukazala na to da je najizraženiji rast zaposlenosti u beogradskom regionu gde je broj radnika povećan za 24,5 hiljada i u Vojvodini gde je 2018. godine bilo 14,6 hiljada više zaposlenih.

Preduzetnici Srbije ukupno su iskazali neto dobitak od 9,2 milijarde dinara što je uvećanje od 18,4 u odnosu na 2017. godinu, a broj zaposlenih u ovom sektoru je povećan za 5,1 hiljadu, utvrdio je APR analizirajući izveštaje više od 18 hiljada preduzetnika, rekla je Stamenković.

Takođe, javna preduzeća kroz pozitivno poslovanje ostvarila su dobitak od pet milijardi dinara što je pet puta manji rezultat nego 2017. godine, a neto gubitak iskazalo je 145 javnih preduzeća.

Prošle godine 27 banaka u Srbiji ostvarilo je ukupan dobitak od 70,4 milijarde što je 10 odsto više nego u 2017. godini, a banke su povećale i broj radnika pa u tom sektoru radi više od 22,8 hiljada radnika, navela je Stamenković.

Pozitivno je poslovalo i 20 društava za osiguranje čiji je ukupan neto dobitak bio devet milijardi dinara što je rast u odnosu na 6,4 milijarde, ostvarenih u 2017. godini, analiza je APR-a.

Stamenković je ocenila da se prošla godina može smatrati prekretnicom u poslovanju osiguranja.

Pozitivan rezultat od 1,5 milijardi dinara ostvarilo 13 firmi davalaca finansijskog lizinga, a 21 dilersko-brokersko društvo zabeležilo je u 2018. godini ukupan neto dobitak veći od 9,9 milijardi dinara.

APR je analizom utvrdio da su neprofitne institucije iskazale višak prihoda nad rashodima od ukupno 4,1 milijardu dinara, pa su pozitivno poslovale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik