"Amazon" pretnja izdavačima

Bez autora
Oct 30 2011

Italijanski izdavač Serđo Đunti, izjavio je da ga kriza ne brine toliko, koliko elektronski prodavac knjige, posebno "Amazon". Vlasnik jedne od pet najvećih italijanskih izdavačkih kompanija sa skoro 200 knjižara širom zemlje, gostovao je na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je posetio štand "Evro đuntija" - jedine srpske izdavačke kuće koja ima partnerski odnos sa jednom stranom kompanijom tog obima.Prodaja knjiga u Italiji drastično je opala. Međutim, tokom godine "Amazon" je stigao u Italiju i za sada naneo štetu samo bibliotekama i knjižarama, a izdavači su u dobrom položaju, čak boljem nego što su bili.

"Amazon" pretnja izdavačimaElektronska prodaja knjiga, posebno Internet gigant "Amazon", predstavlja veću opasnost za izdavače nego ekonomska kriza, kaže italijanski izdavač Serđo Đunti.

Italijanski izdavač Serđo Đunti, izjavio je da ga kriza ne brine toliko, koliko elektronski prodavac knjige, posebno "Amazon".

Vlasnik jedne od pet najvećih italijanskih izdavačkih kompanija sa skoro 200 knjižara širom zemlje, gostovao je na Sajmu knjiga u Beogradu, gde je posetio štand "Evro đuntija" - jedine srpske izdavačke kuće koja ima partnerski odnos sa jednom stranom kompanijom tog obima.

Na pitanje kakva je situacija, kada je reč o izdavaštvu, Đunti je rekao da je prodaja knjiga u Italiji drastično opala.

Međutim, on je naglasio da je tokom godine "Amazon" stigao u Italiju i za sada naneo štetu samo bibliotekama i knjižarama, a izdavači su u dobrom položaju, čak boljem nego što su bili.

Početkom 2012. "Amazon" postaće i izdavačka kuća sa beskrajnim mogućnostima globalnog plasmana knjige i već se pokazalo da je spreman da prihvati najvišu cenu prilikom aukcija autorskih prava ili "kupovine" pisaca, tako da će to pogoditi izdavače u svih 40 zemalja gde sada posluje.

"Amazon" je pobedio na globalnoj aukciji kineskog autora kome se predviđa Nobelova nagrada, pošto je bio spreman da plati najviše, ukazao je Đunti.

Prema njegovim rečima "Amazon" će u početku štampati, pre svega, kuvare, ali Đunti predviđa da će veoma brzo pokriti sve oblasti izdavaštva.

"Druga opasnost koja preti izdavačima je nova Internet mreža koja "hrani" e-knjige, pošto se tim putem plasiraju svi klasici za koje više ne postoje autorska prava, a bili su značajan izvor prihoda klasičnih izdavača", rekao je Đunti.

On je upozorio da piraterija vlada elektronskim književnim tržištem i protiv koje se teško može boriti.

Na pitanje kako da izdavači uzvrate na ove izazove, Đunti je odgovorio da je za sada "kolač" na tržištu knjiga podeljen, ali će se drastično borba pojačati.

"Mi imamo između 10 i 15 odsto toga kolača, a sada nam predstoji da se borimo da on ne bude manji", rekao je poznati italijanski izdavač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik