"Apple" nadmašio "Google" na aukciji patenata

Bez autora
Jul 04 2011

Američki tehnološki gigant "Apple" i njegovi partneri su na aukciji portfolija patenata tehnološke korporacije "Nortel networks" sa ponudom od čak 4,5 milijardi dolara uspeli da nadmaše ponudu rivala "Google-a". Ta najveća aukcija patenata u istoriji je imala više rundi, pregovori su trajali do subote ujutro po lokalnom vremenu, a konačan iznos za koji su patenti kupljeni je bio više nego pet puta veći od početne cifre.Grupaciju koja je pobedila na aukciji pored "Apple-a" čine "Microsoft", "Research in motion", "Sony", "Ericsson" i EMC.

"Apple" nadmašio "Google" na aukciji patenataAmerički tehnološki gigant "Apple" i njegovi partneri su na aukciji portfolija patenata tehnološke korporacije "Nortel networks" sa ponudom od čak 4,5 milijardi dolara uspeli da nadmaše ponudu rivala "Google-a", otkrili su izvori.

Ta najveća aukcija patenata u istoriji je imala više rundi, pregovori su trajali do subote ujutro po lokalnom vremenu, a konačan iznos za koji su patenti kupljeni je bio više nego pet puta veći od početne cifre, prenela je agencija ekonomskih informacija Blumberg.

Grupaciju koja je pobedila na aukciji pored "Apple-a" čine "Microsoft", "Research in motion", "Sony", "Ericsson" i EMC, navodi se u saopštenju kanadske kompanije "Nortel", sa sedištem u Ontariju.

"Nortel" je januara 2009. objavio stečaj i nakon toga stavio na tender te svoje patenate, preneli su francuski mediji.

Pobednici na aukciji će preuzeti kontrolu nad više od 6.000 patenata i aplikacija na polju bežične i internetske tehnologije, zaštićenih pravima na intelektualno vlasništvo.

Na tim dokumentima se opisuju tehnologije bežičnih konekcija, optičkih mreža, upravljanja podacima, glasovne komunikacije i poluprovodnika.

"Ovo je daleko najveća aukcija patenata u istoriji, i po broju patenata i po ceni. Niko nije očekivao da će cena toliko porasti", izjavio je izvršni direktor njujorške firme "General patent", Aleks Poltorak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik