Briljantna poslovna ideja: Nemci prodaju pesak u pustinji

Bez autora
Oct 04 2011

Ako u pustinji nečega ima u izobilju, onda je to pesak. Dvojici Nemaca iz Donje Bavarske to, izgleda, ni najmanje ne smeta, jer pesak, između ostalog, prodaju baš u pustinji! Verner Oto i njegov sin Volfgang su vlasnici preduzeća koje je u početku zapravo samo posredno imalo veze s peskom, jer je bilo specijalizovano za izgradnju teniskih terena.Ali kada je u Nemačkoj tenis polako počeo da gubi popularnost, Verner Oto je počeo da traži drugu poslovnu aktivnost i pronašao pesak. Kupovao je sedimentne stene iz rudnika za eksploataciju peska po Evropi, a zatim ih obogaćene prodavao vlasnicima sportskih terena, što mu je donelo veliku zaradu.

Briljantna poslovna ideja: Nemci prodaju pesak u pustinjiAko u pustinji nečega ima u izobilju, onda je to pesak. Dvojici Nemaca iz Donje Bavarske to, izgleda, ni najmanje ne smeta, jer pesak, između ostalog, prodaju baš u pustinji!

Verner Oto i njegov sin Volfgang su vlasnici preduzeća koje je u početku zapravo samo posredno imalo veze s peskom, jer je bilo specijalizovano za izgradnju teniskih terena.

Ali kada je u Nemačkoj tenis polako počeo da gubi popularnost, Verner Oto je počeo da traži drugu poslovnu aktivnost i pronašao pesak.

Kupovao je sedimentne stene iz rudnika za eksploataciju peska po Evropi, a zatim ih obogaćene prodavao vlasnicima sportskih terena, što mu je donelo veliku zaradu.

U međuvremenu je preduzeće “Oto sport und rajtplac GmbH”, koje ima 20 zaposlenih, izgradilo 5.000 terena za konjske trke širom sveta. Međunarodne konjske trke 2006. u Ahenu i 2010. u Kentakiju, poznate trkačke staze na hipodromu u Arapskim Emiratima i u Konjičkom klubu španskog kralja napravljene su uz korišćenje peska u proizvodnji nemačkog preduzeća.

“Nije svaki pesak kvalitetan”, objašnjava svoj uspeh Verner Oto, koji upravo iz ovog razloga nalazi kupce čak i u Kataru i Arapskim Emiratima. Oni, doduše, imaju dovoljno peska, ali on nije pogodan kao podloga za konjičke sportove.

U međuvremenu je Oto prijavio više od 20 patenata, između ostalog i sistem koji preko otvora za ventilaciju odmrzava zaleđeno tlo i specijalnu podlogu od sintetičkog materijala koja se postavlja ispod sloja peska i garantuje bezbednost konja.

On kaže da je prava mešavina od presudnog značaja, ali recept će ostati porodična tajna. Osim sina Volfganga, u njegovom preduzeću rade i ćerka Hajdi i snaja Ulrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik