Češka ne dozvoljava "Guglu" nadzor ulica

Bez autora
Sep 23 2010

Češka nije dala dozvolu internet pretraživaču "Gugl" da proširi uslugu mapiranja ulica uz obrazloženje da to predstavlja narušavanje privatnosti ljudi. Kancelarija za zaštitu ličnih podataka prošle sedmice je odbila da izda dozvolu "Guglu" da registruje uslugu "strit vju" (nadzor ulica), ne navodeći obrazloženje za tu odluku."Gugl" je tada ukazao da je u pitanju privremena odluka. Direktor Kancelarije Igor Nemec izjavio je danas da "Gugl" koristi sredstva koja "prekomerno narušavaju privatnost građana"...

Češka ne dozvoljava "Guglu" nadzor ulicaČeška nije dala dozvolu internet pretraživaču "Gugl" da proširi uslugu mapiranja ulica uz obrazloženje da to predstavlja narušavanje privatnosti ljudi.

Kancelarija za zaštitu ličnih podataka prošle sedmice je odbila da izda dozvolu "Guglu" da registruje uslugu "strit vju" (nadzor ulica), ne navodeći obrazloženje za tu odluku.

"Gugl" je tada ukazao da je u pitanju privremena odluka, preneo je AP.

Direktor Kancelarije Igor Nemec izjavio je danas da "Gugl" koristi sredstva koja "prekomerno narušavaju privatnost građana".

Nemec je, takođe, napomenuo da taj pretraživač nema zakonskog predstavnika u Češkoj koji bi bio nadležan za lične podatke.

Američki internet gigant se našao na meti kritika evropskih vlasti, koje strahuju od narušavanja privatnosti.

Tehnologija "strit vju" pruža panoramski pogled iz različitih položaja na ulice mnogih svetskih gradova.

Počela je da se primenjuje od maja 2007. godine u nekoliko američkih gradova i od tada se postepeno proširila na mnoga naseljena mesta širom sveta. U Evropi je najpre uvedena u Francuskoj i Italiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik