Diaspora, "novi Facebook", od 15. septembra

Bez autora
Aug 29 2010

Nova soc-net mreža Diaspora, koja će biti pokrenuta 15. septembra, pretenduje da bude bolja po zaštiti podataka i većoj kontroli koju će nad informacijama imati korisnici, nego što je to slučaj na Fecbooku. Tvorci Diaspore su četvorica američkih studenata.Njihov cilj je bio da naprave mrežu čiji će korisnici, za razliku od onih koji su na Facebooku, imati kontrolu nad svim svojim privatnim podacima kao i nad sadržajima koje objavljuju i dele sa drugima. Novčana sredstva za ovaj projekat sakupili su zahvaljujući dnoacijama više od 6.000 osoba, koji su zajedničkim snagama obezbedili 200.642 dolara. Među donatorima je, navodno, i osnivač Facebooka Mark Cukerberg.

Diaspora, "novi Facebook", od 15. septembraNova soc-net mreža Diaspora, koja će biti pokrenuta 15. septembra, pretenduje da bude bolja po zaštiti podataka i većoj kontroli koju će nad informacijama imati korisnici, nego što je to slučaj na Fecbooku.

Tvorci Diaspore su četvorica američkih studenata.

"Čitavo leto smo proveli programirajući novu društvenu mrežu. Sve funkcioniše kako treba i biće otvorena 15. septembra", kaže za BBC jedan od studenata.

On ističe da je njihov cilj bio da naprave mrežu čiji će korisnici, za razliku od onih koji su na Facebooku, imati kontrolu nad svim svojim privatnim podacima kao i nad sadržajima koje objavljuju i dele sa drugima.

Novčana sredstva za ovaj projekat sakupili su zahvaljujući dnoacijama više od 6.000 osoba, koji su zajedničkim snagama obezbedili 200.642 dolara. Među donatorima je, navodno, i osnivač Facebooka Mark Cukerberg.

Da li će Diaspora uspeti da po popularnosti u broju korisnika nadmaši Facebook, znaćemo uskoro. U svakom lsučaju, reč jeo ambicioznom planu s obzirom na to da Facebook ima više od 500 miliona korisnika i da je tokom 2009. godine zabeležio prihod od 800 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik