Ekološki taksi na ulicama Tokija

Bez autora
Mar 28 2010

Struju koju uštedimo mogli bismo da iskoristimo kao gorivo u automobilima budućnosti, kao što to rade Japanci. U Tokiju je sve više ekoloških taksi-vozila. Ekološki taksi je modifikovana verzija "Micubišijevog" minijaturnog modela.Za sada ulicama Tokija saobraćaju dva takva vozila. Umesto standardnog goriva koriste baterije, bez punjenja mogu da pređu 160 kilometara. Direktor proizvođača vozila, kompanije "Hinomaru limuzine", pojavu neobičnih taksija vidi kao šansu da i drugi gradovi slede primer japanskog glavnog grada.

Ekološki taksi na ulicama TokijaModifikovana verzija "Micubišijevog" modela umesto goriva koristi baterije i bez punjenja može da pređe 160 kilometara.

Ovakvih taksija u Tokiju sve više, a u budćnosti i cena transporta ovakvim vozilom može biti niža.

Struju koju uštedimo mogli bismo da iskoristimo kao gorivo u automobilima budućnosti, kao što to rade Japanci. U Tokiju je sve više ekoloških taksi-vozila.

Ekološki taksi je modifikovana verzija "Micubišijevog" minijaturnog modela. Za sada ulicama Tokija saobraćaju dva takva vozila. Umesto standardnog goriva koriste baterije, bez punjenja mogu da pređu 160 kilometara.

Direktor proizvođača vozila, kompanije "Hinomaru limuzine", pojavu neobičnih taksija vidi kao šansu da i drugi gradovi slede primer japanskog glavnog grada.

"Ako taksi udruženja u velikim gradovima poput Tokija budu prešla na električna vozila, mislim da će se broj takvih automobila, na primer u Londonu, Njujorku ili Los Anđelesu, takođe povećati", izjavio je Kazuhiro Tomita, direktor kompanije "Hinomaru limuzine".

Veliki broj taksi vozila u Japanu već koristi mešavinu benzina i gasa, goriva koje više štiti životnu sredinu.

"Pošto je korišćenje struje jeftinije od mešavine benzina i gasa, nadamo se da će u budućnosti naše mušterije plaćati nižu cenu", dodao je Tomita.

Premijer Jukio Hatojama obećao je da će Japan smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 25 procenata do 2020. godine. Kompanije poput "Hinomaru limuzine" iskoristile su to kao podsticaj da pređu na električna vozila, promovišu ekološki imidž i smanje procenat emisije štetnih gasova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik