„Epl” izgubio poziciju najvrednije kompanije na svetu

Bez autora
May 12 2022

Prvi put posle dve godine, „Aramko”, proizvođač nafte i gasa iz Saudijske Arabije, smenio je „Epl”, proizvođača „Ajfon” telefona, na prvom mestu najvrednijih kompanija na svetu, piše Bi-Bi-Si.

Investitori su prodavali akcije tehnoloških firmi i prelazili u, kako smatraju, manje rizičnu imovinu.

Bitkoin i druge velike kriptovalute takođe su nastavili naglo da padaju.

Akcije „Epla” pale su u sredu za više od 5 odsto u Njujorku da bi trgovački dan završile sa berzanskom vrednošću od 2,37 biliona dolara (1,94 biliona funti).

Tako je ova kompanija izgubila poziciju najvrednije na svetu, a na njeno mesto došao je proizvođač nafte i gasa „Aramko”, čija je vrednost bila 2,42 biliona dolara.

Tržišna kapitalizacija kompanija učestalo varira u poslednje vreme. Početkom ove godine, „Epl” je dostigao vrednost od 3,0 biliona dolara, postavši prvi koji je to uspeo ikada do sada, što ga je učinilo daleko najvrednijom kompanijom na planeti. U međuvremenu, „Eplove” akcije pale su za skoro 20 odsto od početka godine nakon rasprodaje tehnoloških akcija.

„Aramko” je titulu najvrednije svetske kompanije stekao nakon istorijske inicijalne javne ponude 2019, koja je podigla njegovu vrednost na 2,0 biliona dolara, prenosi Tanjug.

Ovo je prvi put posle 2020. da je „Aramko” zauzeo prvo mesto. Akcije u kompanijama za proizvodnju energije ove godine porasle su sa rastom cena sirove nafte i prirodnog gasa.

Najnovija tržišna kretanja upućuju na zaključak da je u poslednje vreme došlo do promene sagledavanja poslovnih izgleda proizvođača energije i tehnologija.

Cene nafte su skočile ove godine do rekordnih nivoa, posebno zbog zabrinutosti vezanih za poremećaj isporuka iz Rusije od njenog napada na Ukrajinu.

Evropska nafta Brent, globalna referenca za formiranje cena drugih tipova nafte na svetskim tržištima, beleži ove godine rast od oko 36 odsto, a prema poslednjim raspoloživim podacima trguje se po ceni od 105,2 dolara po barelu.

To je podstaklo investitore da se okrenu ulaganjima u naftne igrače kao što je „Aramko”, čije su akcije u 2022. porasle za 27 procenata.

Cene koje rastu predstavljaju najveću pretnju oporavku globalne ekonomije po izlasku iz pandemije Covid-19.

Centralne banke širom sveta odgovorile su na ovaj problem podizanjem kamatnih stopa, što je pokrenulo odlazak iz rizičnijih ulaganja zbog zabrinutosti da će viši troškovi zaduživanja usporiti privredni rast.

Prelazak iz rizične aktive takođe je pomogao da cena bitkoina padne ispod 27.000 dolara.

Najveća i najpoznatija kriptovaluta na svetu sada je izgubila oko 60 odsto svoje vrednosti otkako je dostigla rekordnu vrednost u novembru prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik