Facebook će ipak postati "telefonski imenik"?

Bez autora
Mar 03 2011

Nedavno se podigla prašina oko privatnosti podataka korisnika na Facebooku. Izgleda da je prošlo dovoljno vremena, pošto se to pitanje ponovo otvara.Facebook je u utorak, u pismu Kongresu, objavio da njihovi planovi koji podrazumevaju odobravanje pristupa "trećoj strani" ličnim podacima korisnika, kao što su broj telefona ili adresa, napreduju.

Facebook će ipak postati "telefonski imenik"?Nedavno se podigla prašina oko privatnosti podataka korisnika na Facebooku. Izgleda da je prošlo dovoljno vremena, pošto se to pitanje ponovo otvara.

Facebook je u utorak, u pismu Kongresu, objavio da njihovi planovi koji podrazumevaju odobravanje pristupa "trećoj strani" ličnim podacima korisnika, kao što su broj telefona ili adresa, napreduju.

U pismu upućenom kongresmenima Edvardu Markiju i Džou Bartonu, koji su ranije izrazili zabrinutost zbog planova Facebooka da odobri pristup ličnim podacima korisnika, zvaničnici kompanije ponovili su obećanje da će odluku o tome da li će privatni podaci biti stavljeni na raspolaganje programerima koji razvijaju aplikacije, ili čak nekim drugim sajtovima, donositi isključivo korisnici.

Edvard Marki ranije je rekao da "privatne informacije moraju biti zaštićene, da Facebook ne bi postao telefonski imenik".

Ipak, ne deluje kao da Facebook planira da ozbiljno "skreše" ambiciozan plan u vezi sa razmenom informacija.

"Mi još nismo odlučili kada ćemo i da li ćemo odobravati pristup brojevima mobilnih telefona i adresama korisnika", navodi se u pismu. "Sada procenjujemo da li i na koji način možemo da poboljšamo vidljivost zahteva za dobijanje dozvole za pristup kontakt informacijama korsnika. Takođe, razmatramo i mogućnost dodatnog informisanja i edukacije samih korisnika na tu temu."

Facebook je ranije već izazvao ozbiljan revolt korisnika kada su gotovo preko noći promenjena bezbednosna podešavanja, tako da su uputstva postala previše komplikovana za prosečnog korisnika.

Bura se posle nekog vremena stišala, a kako će javnost reagovati ovaj put ostaje da se vidi.

"Facebook polako zagreva vodu, a mi smo žabe. Dok primetimo da nas 'koža peče' biće kasno, a naša privatnost biće nepovratno izgubljena", kaže Helen Popkin, ekspert MSNBC-ja za telekomunikacije.

"Ovo je uobičajena taktika kompanije Facebook: najavite neki potez, pa odluku povučete pod parolom 'naša greška', pa je sprovedete u delo čim se prašina slegne", kaže ona.

Ipak, nije sve tako crno. A nije naročito ni komplikovano, i podpredsednik kompanije Facebook za globalne komunikacije Eliot Šrag je u jednoj stvari potpuno u pravu: "Ako ne želite da Facebook deli vaše lične podatke, nemojte da ostavljate lične podatke na Facebooku."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik