Francuska pomaže malim knjižarama: Dostava knjiga po minimalnoj ceni

Bez autora
Sep 25 2022

Francuska planira uvesti minimalnu naknadu od tri evra za dostavu knjiga naručenih preko interneta sa cenama nižim od 35 evra kako bi osigurala ravnopravnost nezavisnih knjižara i platformi za elektronsku trgovinu, objavila je vlada u petak.

Francuska je već 2014. zakonom zabranila besplatnu dostavu knjiga, ali Amazon i drugi dobavljači, poput Fnaca, zaobilaze ga naplatom samo jednog evrocenta po isporuci. Lokalne knjižare obično dostavu naplaćuju do sedam eura, piše Seebiz.

Zakon o minimalnoj naknadi usvojen je u decembru prošle godine, ali da bi stupio na snagu, vlada je morala odrediti minimalnu naknadu.

"To će prilagoditi knjižarski sektor digitalnoj eri obnovom ravnoteže između velikih platformi za elektronsku trgovinu, koje nude praktički besplatnu dostavu knjiga, bez obzira na vrednost narudžbe, i knjižara koje ne mogu pratiti takve naknade", ističu u zajedničkom saopštenju ministarstva kulture i finansija.

Francuska će o planu obavestiti Evropsku komisiju, a naknada bi se trebala početi naplaćivati šest meseci nakon dozvole.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik