Google: Nova pravila stupila na snagu

Bez autora
Mar 01 2012

Google je počeo da primenjuje novu politiku o privatnosti korisnika, uprkos upozorenjima iz EU da bi time mogli da budu prekršeni evropski zakoni. U skladu sa uvedenim izmenama, podaci koje sakupi jedan Google servis mogu biti podeljeni sa drugim platformama ovog giganta, uključujuči YouTube, Gmail i Blogger.Novi pravilnik će omogućiti davanje preciznijih rezultata prilikom pretraživanja Interneta.

Google: Nova pravila stupila na snaguGoogle je počeo da primenjuje novu politiku o privatnosti korisnika, uprkos upozorenjima iz EU da bi time mogli da budu prekršeni evropski zakoni.

U skladu sa uvedenim izmenama, podaci koje sakupi jedan Google servis mogu biti podeljeni sa drugim platformama ovog giganta, uključujuči YouTube, Gmail i Blogger.

Google navodi da će novi pravilnik omogućiti davanje preciznijih rezultata prilikom pretraživanja Interneta. Regulatori u Francuskoj izrazili su sumnju u legalnost ovog poteza i pokrenuli istragu na evropskom nivou.

Google je ujedinio pravilnike o privatnosti za 60 svojih veb-sajtova u zajedničku politiku na svim svojim servisima.

To znači da se podaci o pretraživanju Interneta preko pretraživača Google mogu koristiti na svim veb-sajtovima ove kompanije, prenosi BBC.

Ukoliko se korisnik odjavi iz Google servisa, to će umanjiti količinu podataka koju kompanija sakuplja, ali će ostaviti anonimni trag, koji zapisuju i mnogi drugi veb-sajtovi.

Francuska uprava za zaštitu podataka saopštila je juče da njena "preliminarna analiza pokazuje da nova politika kompanije Google ne zadovoljava zahteve Evropske direktive o zaštiti podataka".

Francuska agencija je na svom veb-sajtu takođe ukazala na to da je objašnjenje kompanije Google o tome kako će da koristi podatke previše maglovito i teško za razumevanje "čak i za profesionalce obučene za pitanja privatnosti".

Piter Flajšer, nadležan za pitanja privatnosti u kompaniji Google saopštio je da je kompanija spremna da odgovori na sve primedbe francuske agencije.

"Kao što smo rekli nekoliko puta prošle sedmice, iako se naša politika o privatnosti menja od 1. marta, naša posvećenost principima privatnosti je snažna, kao što je uvek bila", rekao je Flajšer.

Kompanija je odbacila zahtev agencije da odloži primenu novih pravila, a svi korisnici Google servisa automatski su od ponoći obuhvaćeni novom politikom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik