Google personalizuje rezultate pretraživanja

Bez autora
Jan 12 2012

Google uvodi novi servis kojim će se u rezultate pretraživanja uključivati i podaci i slike korisnika mreže Google+. Search Plus Your World personalizovaće pretragu, a nudiće i odgovore nađene u mreži Google+ i servisu Picasa, tako da će različiti korisnici moći češće da vide različite rezultate pretrage.Ovo je nova etapa u nastojanju kompanije da proširi svoju društvenu mrežu Google+, kako bi odgovorio konkurenciji Facebooka i Twittera. Radi se o novom tipu pretrage, fokusiranom na nečemu što je jednom određenom korisniku Interneta važno,

Google personalizuje rezultate pretraživanjaGoogle uvodi novi servis kojim će se u rezultate pretraživanja uključivati i podaci i slike korisnika mreže Google+.

Search Plus Your World personalizovaće pretragu, a nudiće i odgovore nađene u mreži Google+ i servisu Picasa, tako da će različiti korisnici moći češće da vide različite rezultate pretrage.

Ovo je nova etapa u nastojanju kompanije da proširi svoju društvenu mrežu Google+, kako bi odgovorio konkurenciji Facebooka i Twittera.

"Radi se o novom tipu pretrage, fokusiranom na nečemu što je jednom određenom korisniku Interneta važno", rekao je zvaničnik kompanije Google Ben Gomes.

On je rad novog servisa ilustrovao tako što je rekao da kad on ukuca Bangalor, odakle potiče, neće samo dobiti informacije o tom gradu, već će videti slike kuće u kojoj je odrastao.

"Pretraživanje je i dosad obuhvatalo zaista širok spektar informacija. Ali, to nije dovoljno. Trebalo bi takođe da možemo da nađemo sopstvene stvari na Internetu, ljude koje poznajemo i stvari koje oni dele sa nama, kao i osobe koje ne znamo, ali možda želimo da ih upoznamo. Pretraživanje je puno bolje ako je naš svet u njemu", poručuju iz kompanije Google.

Međutim, ovaj novi servis mogao bi da ojača zamerke o objektivnosti rezultata pretrage, čime se već bave regulatorna tela u SAD i Evropi.

U SAD i Evropi se razmatraju žalbe prema kojima Google na nefer način eksploatiše svoju dominaciju na tržištu Internet pretraživača, time što promoviše svoje druge servise, a ignoriše ili umanjuje informacije o svojim konkurentina.

Deni Salivan iz SearchEngineLanda izrazio je iznenađenje zbog nove inicijative kompanije Google jer ona može da pothrani uverenja da se ponaša monopolistički i favorizuje sopstvene proizvode.

Neki takođe istuču da bi Search Plus Your World mogao da izazove i brige u vezi privatnosti, jer će se ubuduće dešavati da ako se u Google ukuca na primer "Hari Poter", budu prikazani i rezultati koji uključuju privatne albume sa fotografijama koji su nazvani tim imenom i slično. Ipak, korisnici kojima se to ne sviđa, moći će da isključe te lične podatke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik