Gužve u francuskim auto-salonima

Bez autora
Dec 30 2010

Francuski prodavci automobila imaju pune ruke posla - kupci su požurili da nabave nova vozila pre nego što se 31. decembra obustave subvencije. Uprava kompanije "Reno" procenjuje da će porudžbine nadmašiti 300.000 jedinica u decembru, od čega će robna marka "Dacija" u ukupnoj prodaji učestvovati sa 100.000 vozila.Računa se da će u odnosu na decembar 2009. godine prodaja u ovom mesecu porasti između 10 do 15 procenata. Auto-kuće su takođe pojačale marketing da bi privukle što više kupaca.

Gužve u francuskim auto-salonimaFrancuski prodavci automobila imaju pune ruke posla - kupci su požurili da nabave nova vozila pre nego što se 31. decembra obustave subvencije.

Uprava kompanije "Reno" procenjuje da će porudžbine nadmašiti 300.000 jedinica u decembru, od čega će robna marka "Dacija" u ukupnoj prodaji učestvovati sa 100.000 vozila. Računa se da će u odnosu na decembar 2009. godine prodaja u ovom mesecu porasti između 10 do 15 procenata.

Auto-kuće su takođe pojačale marketing da bi privukle što više kupaca. Slogan "Pežoa" je: "Kasnije će biti kasno", a "Fijat" naglašava: "Bonus se ukida". Među autokompanijama je takođe započeo "rat cena" i vlada poplava različtih pogodnosti za nabavku novih automobila.

Ukupna prodaja automobila u Francuskoj smanjena je 11 odsto u novembru, ali se očekuje rast u ovom mesecu, pošto kupci do kraja godine mogu da računaju na nabavku po sistemu "staro za novo." Raniji bonus za nabavku energetski efikasnih kola u Francuskoj je bio 1.000 evra, ali je sada smanjen na 500 evra i važi do kraja 2010.

Francuska grupa "Reno" ranije je predvidela rekordnu prodaju automobila u 2010. godini, zahvaljujući vladinim subvencijama koje su povećale potražnju za manjim modelima kompanije i njene robne marke "dačija".

Portparol "Renoa" Karolin de Gazel je ocenila da će prodaja u ovoj godini nadmašiti raniji najbolji rezultat od 2,5 miliona prodatih vozila, ostvaren 2005. godine. De Gazel je kazala da "Reno" takođe očekuje rekordan neto prihod, kao i visok rast zarade.

"Reno" će ove godine uspeti da poveća profit za 8,7 odsto i očekuje se da će prihod kompanije dostići 38 milijardi evra (50,3 milijarde dolara), u poređenju sa tri milijarde evra gubitaka u prethodnoj godini.

Francuski magazin "Figaro" tvrdi, pozivajući se na izjavu izvršnog direktora "Renoa" Karlosa Gona, da će kompanija prodati 2,6 miliona vozila u ovoj godini, ali da će se profit obezbediti uglavnom od prodaje akcija u švedskom proizvođaču kamiona "Volvo" i partnerskoj kompaniji "Nisan."

"Reno" je, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), smanjio je isporuke prošlog meseca za 12,5 odsto, od čega je robna marka "Reno" imala pad od 16,3, ali je njena filijala "Dačija", koja prodaje jeftine automobile, zabeležila povećanje isporuka od 5,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik