Izgubio šifru računa sa više od 7.000 bitkojna, vrednih 220 miliona dolara

Bez autora
Jan 13 2021

Nemački programer Stefan Tomas izgubio je šifru za pristup računu koji ima 7.002 bitkojna, vrednih oko 220 miliona dolara i ostala su mu još samo dva pokušaja da ukuca pravu pre nego što račun postane zauvek zaključan.

Govoreći za Njujork tajms, Nemac, koji trenutno živi u Kaliforniji, otkrio je da su mu bitkojni dati kao poklon kada je još 2011. godine napravio animirani film o toj kriptovaluti.

Bitkojn je protekle godine zabeležio veliki rast vrednosti, a pre nekoliko dana je premašio vrednost od 30.000 dolara.

Tomas kaže da je iste godine izgubio lozinku za pristup svom „gvozdenom ključu“, šifrovanom hard drajvu koji sadrži ključeve za njegov digitalni novčanik.

Od tada je pokušao osam razlitih varijacija svojih uobičajenih lozinki u pokušaju da pristupi svom „gvozdenom ključu“.

Nažalost, nijedna nije bila tačna, a „gvozdeni ključ“ omogućava korisnicima 10 pokušaja pre nego što se zauvek zaključa zajedno sa svim sadržajem, piše Njujork tajms.

Bitkojn ne može da mu pomogne, jer ne čuva korisničke lozinke, već pojedincima koji kupe valutu daje lični ključ za njihov digitalni novčanik, kojem samo oni imaju pristup.

„Ležao bih u krevetu i razmišljao. Onda bih otišao do kompjutera sa novim planom. Kada bi i on propao, ponovo bih očajavao“, ispričao je nesrećni programer.

Tomas je sada angažovao kriptografe za koje se nada da će mu pomoći da pristupi svom digitalnom novčaniku sa 220 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik