Jelisejska polja će za deset godina doživeti potpuni preobražaj

Bez autora
Jan 12 2021

Najpoznatija pariska avenija, Šanzelize - Jelisejska polja biće pretvorena u „veliki vrt“ dug gotovo dva kilometra, a u projekat rekonstrukcije će biti uloženo 250 miliona evra, najavljuje gradonačelnica Pariza En Hidalgo.

Jelisejska polja, koja su gotovo svakodnevno u svako doba dana i noći zakrčena automobilima, po planovima gradskih vlasti bi trebalo da postanu zelena gradska oaza sa brojnim drvoredima, zelenim površinama i pešačkim zonama.

Kako je predviđeno planovima, broj automobila bi trebalo da bude prepolovljen, a područje oko Ajfelove kule će postati ogroman park.

Gradonačelnica Pariza, En Hidalgo, najavljuje da će projekat rekonstrukcije biti završen do 2030. godine, ali da će deo avenije biti preuređen do 2024. kada će francuska prestonica biti domaćin Olimpijskih igara, pre svega u delu oko Trga Konkord.

Odbor zadužen za pokretanje i realizaciju projekta rekonstrukcije osnovan je još 2018. godine. Pozdravljajući najavu gradonačelnice Hidalgo, odbor podseća da je legendarna avenija u poslednjih 30 godina potpuno izgubila svoj sjaj.

Konture koje danas prepoznajemo dobila je tek u 18. i 19. veku. Nekada su se tu nalazila polja i vrtovi, zbog čega je i dobila ime po istoimenim poljima blaženih iz grčke mitologije. Prostire se od trga Konkord na istoku, do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se nalazi Trijumfalna kapija.

Parižanima danas Jelisejska polja deluju prilično sumorno i sve ređe ih posećuju, posebno otkad su prošla kroz nekoliko uzastopnih kriza, poput štrajka Žutih prsluka, ali su se na njima odrazile i posledice zdravstvene i ekonmske krize, smatraju članovi odbora, čiji predsednik Žan-Noel Rajnhard odavno smatra da je ovoj aveniji potrebna temeljna promena.

Još 2019. godne Rajnhard je tvrdio da: „Često se naziva najlepšom avenijom na svetu, ali mi koji svakodnevno ovde radimo, ne bismo se sa tim složili“.

Održana je i javna rasprava o tome na koji način će planirana rekonstrukcija uticati na kvalitetniji i lepši izgled popularne avenije kojom u svakodnevno prođe oko 100.000 pešaka.

Jelisejska polja je prvi projektovao baštovan Luja 14. Andre le Notr 1667. godine kao produžetak Parka Tiljerije. Široka ulica se tada zvala Gran kur i bila je oivičena s obe strane dvostrukim drvoredom brestova i gredama u stilu tradicionalnog francuskog vrta.
Naziv Jelisejska polja avenija je dobila 1709. godine po poljima na kojima su po grčkoj mitologiji sahranjivani heroji.

Arhitektonski projektni biro "PCS-Stream" će voditi radove na Jelisejskim poljima i očekuju da će im vratiti nekadašnji sjaj.

Arhitekta Filip Šambareta otkriva da, statistički posmatrano, od 100.000 pešaka koji dnevno prođu ovom avenijom, 72 odsto su turisti, a tek 22 odsto oni koji su zaposleni u brojnim poslovnim zgradama i radnjama sa luksuznom robom.

Dodaje da saobraćajnicom od osam kolovoznih traka na sat prođe 3.000 vozila i da je ovaj deo grada zagađeniji od obilaznice koja okružuje Pariz.

Preuređenjem ove avenije gradske vlasti i arhitekte nastoje da reše probleme sa kojima se susreću brojni veći gradovi u svetu – probleme zagađenja, pregustog saobraćaja i turističke ponude, u nastojanju da prostor učine „ekološki prihvatljivim i poželjnim za šetnju i kvalitetniji život“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik